Suđenje

Đurić Mane i ostali: Intervenisao za puštanje komšije

21. Jula 2021.12:10
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je jedan njegov komšija bio privođen u policiju i kako je on pomagao da ga puste.
Policijska stanica Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Stanimir Stanišić je kazao da je radio u policiji na poslovima dešifrovanja depeša i da je u periodu od 5. maja do kraja jula 1992. godine bio odsutan zbog zdravstvenih razloga.

Prije nego što je otišao u bolnicu, kako je ispričao, u policiju je doveden njegov komšija Latif Zulfalari, koji se pozvao na njega. Stanišić je izjavio da ga je neko nazvao i to mu prenio, te da je on otišao i rekao da čovjek ništa nije zgriješio, nakon čega su ga pustili.

Svjedok je kazao da su Zulfalarija potom još jednom priveli i da je ponovo intervenisao, ali da mu je tada rekao da ga više ne zovu i da mu više ne može pomoći. Dodao je da je Zulfalariju kazao da je najbolje da ode, što je on i učinio.

“Pretpostavljao sam da može biti svašta”, rekao je Stanišić objašnjavajući razloge zbog kojih je komšiji kazao da je najbolje da napusti Vlasenicu.

Svjedok je Odbrani rekao da je u aprilu u Vlasenicu došao Novosadski korpus i da su tu bili kada je njegov komšija priveden.

Stanišić je rekao da je prije njegovog odlaska na liječenje, načelnik policije bio Rade Bjelanović, a komandir Fadil Turković. Kada se vratio, kako je naveo, načelnik je bio Mane Đurić, a komandir Radenko Stanić.

Na pitanja Odbrana, on je odgovorio da ne može ništa loše reći za Đurića i Stanića. Naveo je da je Đurić pokušavao da se riješi “loših momaka” koji su ranije bili primljeni u policiju.

Kazao je da kod Stanića u kancelariji nikada nije primijetio puške na zidu. Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk, svjedok je rekao da ne zna šta se dešavalo u Stanici javne bezbjednosti (SJB) dok je bio odsutan skoro tri mjeseca.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva, ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici i član Kriznog štaba, Stanić komandir SJB-a, Kraljević komandir specijalnog voda policije poznatog kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

Suđenje se nastavlja 28. jula.

Marija Taušan