Suđenje

Suđenje Ratku Đurkoviću za zločine u Ugljeviku počinje 5. jula

10. Juna 2021.15:46
Suđenje Ratku Đurkoviću, bivšem komandantu Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na području Ugljevika, počeće 5. jula, rečeno je na statusnoj konferenciji.

sudnica
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji razgovarano je o planu i dinamici provođenja dokaza Tužilaštva BiH.

Tužilac Saša Sarajlić je naveo da planira saslušati 54 svjedoka, dva vještaka, pročitati iskaze tri svjedoka te izvesti materijalne dokaze. Prema njegovoj procjeni, za izvođenje ovih dokaza biće potrebno oko 60 sati.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović rekla je da, na osnovu analize navedenih okolnosti na koje su predloženi svjedoci, smatra da je za dokazivanje činjenica iz optužnice dovoljno 20 od 54 predložena svjedoka.

“Ostavljam vam da uradite korekciju. Ako to ne uradite, onda će Vijeće uraditi”, kazala je Smajlović.

Ona je rekla da je previše svjedoka predloženo na iste okolnosti. Navela je da je predloženo 11 svjedoka na opšte okolnosti širokog i sistematskog napada, kao i 11 svjedoka koji imaju posredna saznanja i koji treba da kažu šta su čuli.

Kazala je da od 20 svjedoka koji su dovoljni za dokazivanje navoda optužnice, polovina svjedoči o širokom i sistematskom napadu, tako da nema potrebe za dupliranjem.

Tužilac Saša Sarajlić je rekao da je predložio 11 svjedoka na okolnosti napada, jer se radi o velikom prostoru, kao i da ne može znati šta će se dešavati prilikom saslušanja svjedoka.

Smajlović je kazala da stavovi o prevelikom broju svjedoka nisu konačni i da će o svim pitanjima biti odlučivano tokom postupka, ali da Tužilaštvo mora na početku izvršiti selekciju kako se postupak ne bi odugovlačio i bespotrebno pozivali svjedoci.

Optužnica protiv Đurkovića potvrđena je u februaru ove godine. S njim je optužen i Radomir Nedić, nekadašnji komandant Prve majevičke brigade. Na ročištu u aprilu je rečeno da je utvrđeno da Nedić nije sposoban za suđenje. Oba optužena su 1943. godište.

Potvrđena optužnica Tužilaštva BiH tereti Nedića i Đurkovića da su od aprila do kraja oktobra 1992. godine učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se navodi da su Nedić i Đurković radnje za koje su optuženi vršili na području općine Ugljevik u sklopu širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

“Znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, učestvovali su u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s ubistvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine, i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u svezi s ubistvima”, navodi se u potvrđenoj optužnici.

Planirano je da 5. jula bude pročitana optužnica, iznesene uvodne riječi i saslušana dva svjedoka.

Marija Taušan