Suđenje

Presuda Šerifu Mešanoviću zakazana za 11. juni

7. Juna 2021.17:04
Na kraju obnovljenog suđenja za zločine na području Hadžića, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrana uložili su završne riječi, nakon čega je zakazano izricanje drugostepene presude Šerifu Mešanoviću za 11. juni.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo i Odbrana nisu detaljno obrazlagali svoje završne riječi, zbog zdravstvenog stanja optuženog, te su ostali kod svega ranije iznesenog u ovom postupku.

Branilac Senad Dupovac je kazao kako je njegov branjenik sam insistirao da dođe na ročište, jer želi da se što prije završi.

Do obnovljenog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu u predmetu “Silos”, kojom su optuženi bili osuđeni na kazne zatvora od pet do deset godina i obnovilo suđenje. Mešanović je kao bivši upravnik u kasarni “Krupa” bio osuđen na sedam godina zatvora.

Apelaciono vijeće razdvojilo je postupak u odnosu na optuženog Šerifa Mešanovića od ostalih optuženih zbog njegove bolesti.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u aprilu 2012. protiv osmorice optuženih, a prvostepena presuda je izrečena u julu 2018. godine.

Tužilaštvo je ostalo kod završnih riječi u prvostepenom postupku, u kojima je tužiteljica Zorica Đurđević kazala da očekuje strožije kazne.

Dupovac je rekao Vijeću da je njegov branjenik kao upravnik u “Krupi” tražio dva puta svoju smjenu, te je upozoravao da se vodi računa i postupa po Ženevskoj konvenciji.

Sud BiH će presudu Mešanoviću izreći dan nakon što izrekne drugostepenu presudu ostalim optuženima u predmetu Silos.

 

Elma Selimović