Suđenje

Špoljarić Vladimir: Vještaci ponovo nisu došli

31. Maja 2021.14:30
Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću za seksualno uznemiravanje, ponovo se nisu pojavili vještaci Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Vladimir Špoljarić s braniocem. Foto: Sud BiH.

Sudija Mirsad Strika pročitao je dopis Klinike za psihijatriju, koji je dobio prije ročišta, a u kojem se navodi da tri vještaka nisu u mogućnosti do kraja jula da pristupe na Sud zbog angažmana u COVID bolnici.

Ova tri vještaka nisu se pojavila ni na prošlom ročištu, kada su razlog takođe bile ranije preuzete obaveze.

Branilac optuženog Senad Pizović je rekao da se vještaci već drugi put ne odazivaju na poziv i da, uz uvažavanje pandemije i obaveza ljekara, ne može se prihvatiti da ne mogu izdvojiti nekoliko sati kako bi se pojavili pred Sudom.

On je predložio da vještaci budu privedeni i novčano kažnjeni.

Tužiteljica Vedrana Mijović se složila da se, i pored uvažavanja preopterećenosti ljekara, ne može opravdavati dalje neodazivanje na pozive Suda. Ona je predložila da vještaci budu pozvani u julu.

Branilac se usprotivio dužem odlaganju suđenja, navodeći da predstoje godišnji odmori i da će se postupak razvući. On je napomenuo da se radi o dva psihijatra i jednom psihologu, te predložio da im se ponovi poziv s jasnim upozorenjima.

Sudija Strika je kazao da nisu ispunjeni uslovi za privođenje vještaka, te da će im biti upućeni pozivi za 14. juni.

Tužilaštvo je na ročištu uložilo 14 materijalnih dokaza, uključujući dva oduzeta predmeta.

Špoljarić je optužen da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu pola, seksualno uznemiravao i uznemiravao službenicu Kantonalnog suda Enisu Pazelju, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti polova.

 

 

    Marija Taušan