Vijest

Pravosudni forum za BiH: VSTV treba povećati transparentnost sudova

25. Maja 2021.16:12
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) treba donijeti sveobuhvatnu i jedinstvenu komunikacijsku strategiju kako bi se ujednačio pristup informacijama o radu sudova u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas na četvrtoj godišnjoj konferenciji Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu.


Četvrta godišnja konferencija Pravosudnog foruma BiH. Foto: Pravosudni forum BiH

Komunikacijska strategija bi također doprinijela da javnost bolje razumije ulogu i način rada sudova, jedan je od zaključaka konferencije “Pristup javnosti i transparentnost pravosudnog sistema – Evropski standardi i praksa u BiH”.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, istakao je da strateški dokumenti ove pravosudne institucije nedvosmisleno govore o opredijeljenosti da se transparentnosti rada posveti dužna pažnja, navodi se u saopćenju AIRE centra, jednog od organizatora konferencije.

“Svjesni smo da otvorenost pravosudnih institucija i dostupnost podataka pozitivno utiče na razumijevanje načina funkcionisanja sudova i tužilaštava, samim tim i na percepciju javnosti da su pravo i pravda dostupni svima pod jednakim uslovima”, rekao je Lagumdžija.

Matt Field, britanski ambasador u BiH, kazao je da je transparentnost institucija ključna za izgradnju demokratskog društva i da pravosudne institucije, kao garant vladavine prava, trebaju biti predvodnici transparentnosti.

“Pandemija COVID-19 je otežala rad pravosuđa širom svijeta uključujući i BiH. U isto vrijeme, pandemija nam je pokazala i koliko je važna uloga novinara i medija kao korektivnog faktora u društvu. Izazove koje otvara ova tema nije moguće riješiti odjednom, ali je važno da se na tome radi. Zbog toga nam je posebno drago što je ovo pitanje pokrenuto u okviru najviših pravosudnih institucija u BiH”, rekao je ambasador Field, stoji u saopćenju.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, rekla je da je pitanje transparentnosti postalo naročito aktuelno tokom prethodne godine u kojoj su se sudovi širom Evrope suočili sa brojnim restrikcijama.

“Ova kriza je potaknula institucije da tragaju za novim komunikacijskim modelima koji će obezbediti da njihov rad bude vidljiv i u vanrednim okolnostima. Potpune i pravovremene informacije o radu sudova obezbedit će da građani bolje razumeju njihovu ulogu i značaj, i time doprineti jačanju poverenja javnosti u sudstvo”, kazala je Braithwaite.

Predstavnici medija su naglasili kako je novinarima otežan pristup informacijama u sudovima te da institucije nemaju ujednačen način komuniciranja. Učesnicima je predstavljeno i istraživanje Mediacentra Sarajevo o transparentnosti rada pravosudnih institucija i medijskom izvještavanju o pravosudnim temama tokom pandemije u BiH.

“U izvještaju se navodi da sudovi i tužilaštva nisu imali ujednačene komunikacijske prakse, dok je medijsko izvještavanje često bilo fragmentirano i bez šireg istraživanja pojedinih tema”, stoji u saopćenju.

Kako je saopćeno konferencija je okupila predstavnike Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Vrhovnih sudova iz Federacije BiH i Republike Srpske, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, VSTV-a, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i medija.

O komunikacijskim praksama i važnosti jačanja povjerenja u pravosudni sistem govorili su i Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i lord Robert Reed, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva.

Konferenciju su organizovali Ustavni sud BiH i AIRE centar Program za Zapadni Balkan, u saradnji sa VSTV-om i uz podršku Britanske ambasade u Sarajevu. Pravosudni forum za BiH okuplja predstavnike najviših sudova i cilj mu je da promoviše sprovođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, da se podstakne saradnja između najviših sudova u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava te da se pruži pomoć u procesu integracije BiH u Evropsku uniju.