Suđenje

Bastah: Članovi porodica svjedoka Tužilaštva BiH pronađeni u grobnici Mračnica

25. Maja 2021.15:28
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su kako su za sudbinu ubijenih članova porodice saznali tokom identifikacije tijela nakon ekshumacije.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Beida Ahmetović rekla je da je njen suprug Omer odveden od strane osoba srpske nacionalnosti u Vlasenici 5. maja 1992. godine, i da ga od tada nije vidjela.

“Sad je bilo punih 29 godina. (…) On je odveden, mi smo prešli preko jedne rijeke, on je haman od svoje kuće odveden”, kazala je ona, dodavši da je saznala za smrt supruga kada je dobila poziv u Tuzlu na identifikaciju tijela.

Navela je da je uz tijelo pronađen dokument kojim je kupio kamion, te su ga na osnovu toga na identifikaciji prepoznali.

“Pronašli su ga u grobnici u Vlasenici”, rekla je ona, dodavši da je, po njenim saznanjima, u toj grobnici pronađeno oko 40 osoba.

Ona je svjedočila na suđenju Predragu Bastahu zvanom Car, optuženom za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol (Mračnica). On je, prema optužnici, počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Druga svjedokinja Begija Telalović izjavila je da ju je rat zatekao u Vlasenici, gdje je živjela s porodicom, odakle su svi zajedno 19. i 20. maja pokušali da izađu, ali nisu uspjeli. Dan kasnije zaustavila ih je grupa ljudi, kako je navela, dok su pokušavali napustiti grad.

“Žene i djeca mogu ići, a vi, muškarci, ne možete”, navela je svjedokinja da im je to rečeno prilikom izlaska iz vozila.

Ona je kazala da je tada u Vlasenici ostao njen muž, dok su žene i djeca otišli u Kladanj.

“Tad sam se vidjela s njim zadnji put”, istakla je ona.

Telalović je rekla da se nakon toga nekoliko puta telefonom čula sa suprugom i da je on sve vrijeme bio u njihovoj kući, ali nakon nekoliko dana, njegova daidžinica im je kazala da je priveden i da joj je rečeno da je odveden na razmjenu.

O sudbini supruga saznala je kada je pozvana na identifikaciju, gdje ga je prepoznala po garderobi.

Svjedokinja Samira Berbić izjavila je da je supruga Mevludina vidjela zadnji put u Vlasenici.

“Izašao je iz stana, nisam ga više vidjela”, rekla je Berbić.

Kako je kazala, nakon što se suprug nije vratio kući, otišla je da ga traži. Tražila ga je i u policiji, ali ga nikada nije našla.

“U policiji mi kažu: ‘Njega ovdje nema’”, prisjetila se ona, dodavši da je nakon toga s djecom otišla u Živinice.

Na ekshumaciji je supruga prepoznala po zubima, satu i jednoj čarapi.

Enver Bećirović izjavio je da su njegova braća Hazim i Husejin Bećirović 3. maja odvedeni, i da je tom prilikom Husejin ranjen, te zna da je Hazim bio zatvoren u Sudu u Vlasenici.

Za njihovu sudbinu nije znao dok jedne prilike putem televizije nije saznao za grobnicu Mračnica, gdje su čitana imena osoba koje su pronađene u grobnici a koje su sa sobom imale dokumente.

“Hazimu su pronađeni dokumenti”, rekao je on.

Peti svjedok Nijaz Hamidović ispričao je da ga je rat zatekao u selu Zaklopača, te da je 16. maja 1992. Vojska Republike Srpske (VRS) izvršila napad na to selo iz pravca Milića.

“Poginuo je moj otac i dosta rođaka”, kazao je Hamidović.

On je ispričao da je nakon toga, zajedno s porodicom, u kamionu krenuo prema Vlasenici, te su od policije zaustavljeni na punktu, a pošto su se u kamionu nalazile dvije ranjene žene, rečeno im je da će ih odvesti u bolnicu. Tada je naređeno trojici muškaraca iz kamiona da idu s njima, a među njima je bio svjedokov maloljetni brat Edin. Svjedok je kazao da su čekali nekoliko sati da se vrate, međutim na punktu im je rečeno da ne mogu više čekati i da idu.

Brata Edina je te prilike vidio posljednji put. Kasnije su saznali da je zatvoren u stanicu policije. Hamidović je kazao da su njegova majka i sestra uspjele nekoliko puta u policijskoj stanici vidjeti Edina.

“Kad smo prešli u Kladanj, mi smo očekivali da će ga pustiti sa ostalim ženama i djecom, međutim to se nikada nije desilo”, rekao je on.

Hamidović je kazao da su ostaci njegovog brata pronađeni u grobnici Mračnica, a da su ga na identifikacije prepoznale majka i sestra.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. juni.