Suđenje

Tomanić: Izricanje presude 24. maja

26. Aprila 2021.16:07
Odbrana Cvijana Tomanića zatražila je u završnoj riječi da on bude oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Zvornika, a Sud Bosne i Hercegovine je izricanje presude zakazao za 24. maj ove godine.


Cvijan Tomanić sa advokatom. Foto: BIRN BiH

“Smatram da tužilac nije dokazao krivicu Tomanića, upravo je dokazao suprotno”, rekao je Predrag Ješurić, Tomanićev branilac.

Optuženi je kazao da dijeli mišljenje sa svojim braniocem te da nema šta dodati.

“Vi ste vidjeli, čuli ste sve i na vama je”, rekao je Tomanić Vijeću Suda BiH.

Ješurić je naveo da tokom postupka nije vidio nijedan dokaz koji dokazuje da je Tomanić znao za postojanje širokog i sistematičnog napada na području općine Zvornik, niti da postoji veza njega i tog napada.

“Ne vidim nijedan dokaz da je učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva”, kazao je Ješurić.

Branilac Ješurić je istakao da je većina svjedoka Tužilaštva navela da je napad na selo Grbovce 21. maja 1992. izvršila organizovana uniformisana jedinica.

“Mi tvrdimo da je to bila paravojska iz Republike Srbije koja je napravila zvjerstva. O tom napadu se čulo tek kasnije. Niko od Tomanića nije u tome učestvovao, a posebno ne Cvijan Tomanić”, rekao je Ješurić.

Analizirajući događaje od 8. juna 1992. godine kada je ubijen Bajazit Behljulji, branilac je naglasio da su iskazi svjedoka kontradiktorni i u pogledu izvršilaca i vrste naoružanja kojim je ubijen.

“Od šest zaštićenih svjedoka, dobili smo četiri izvršioca. Nabrojali su četiri izvršioca ubistva Bajazita Behljuljija”, kazao je Ješurić.

Dodao je da postoje i tri verzije o vrsti naoružanja.

“Cvijan je iz puške pucao pored nogu. To smo priznali. (…) Nema dokaza da je Tomanić egzekutor kad je ubijen Bajazit”, rekao je branilac.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo je ranije u završnoj riječi kazalo da su svjedoci potvrdili da je Tomanić odgovoran za ubistvo jednog lica, kao i za nestanak još dvije osobe na području sela Glumina.

 

Albina Sorguč