Vijest

Imenovanje Bošnjaka za šefa policije u Pljevljima podiglo međuetničke tenzije

20. Aprila 2021.12:20
Aktivisti prosrpskih političkih partija organizovali su protest i navodno pevali nacionalističke pesme u Pljevljima nakon što je crnogorska vlada imenovala Bošnjaka za šefa lokalne policije.

This post is also available in: English


Učesnici protesta pred policijskom stanicom u Pljevljima. Foto: Facebook/Printscreen

Aktivisti prosrpskog Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, koji su deo vladajućeg saveza, održali su u ponedeljak protest u Pljevljima, pozivajući Vladu da poništi odluku o imenovanju Harisa Đurđevića, Bošnjaka, za šefa lokalne policije.

Mediji su objavili da su neki demonstranti koji su se okupili u blizini policijske stanice pevali nacionalističke pesme i izvikivali „Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska“.

Imenovanje Đurđevića usledilo je nakon niza etnički motivisanih incidenata koji su se desili prošle godine u Pljevljima, gde živi brojno bošnjačko stanovništvo.

Demokratski front i Demokratska Crna Gora saopštili su da je imenovanjem Đurđevića vlada zauzela „neprihvatljiv stav“ optužujući Srbe za incidente.

„Zar je razuman potez suprostavljanje navodnom srpskom nacionalizmu imenovanje na čelno mjesto u policiji onoga koga cio grad prepoznaje po ekstremno političkim i nacionalističkim stavovima?“, pitaju stranke u svom zajedničkom saopštenju.

Oni tvrde da je Đurđević blizak Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koji je, nakon tri decenije na vlasti, poražen na prošlogodišnjim izborima.

Opozicione stranke pozvale su Vladu da interveniše, ističući da se protest održao zbog toga što je Đurđević pripadnik nacionalne manjine.

„Da li je ovo demokratski iskorak [Vlade] koji su najavili? Prije bih rekao da je ovo povratak u tamne devedesete”, rekao je Nihad Čanović iz opozicionih Socijaldemokrata.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić takođe je naglasio da je posredi nacionalna pristranost i da su protesti usmereni protiv imenovanja Bošnjaka na čelo lokalne policije.

„Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh?“, napisao je Fejzić na Tviteru.

Đurđević još nije komentarisao protest.

U septembru prošle godine nepoznati napadači razbili su staklo na prostorijama Islamske zajednice u Pljevljima i kroz slomljeni prozor ubacili poruku kojom se upozorava da će „Pljevlja biti Srebrenica”.

U to vreme opozicione stranke, koje su danas na vlasti, pozvale su vlasti da pronađu počinitelje, no oni nikada nisu procesuirani.

Crna Gora je multietnička država u kojoj nijedna zajednica nema apsolutnu većinu. Oko 45 procenata stanovnika je crnogorske nacionalnosti, a 29 srpske.

Bošnjaci čine oko 8,3 procenta stanovništva, i uglavnom žive u severnim gradovima kao što su: Rožaje, Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica, Plav i Gusinje.

    Samir Kajošević


    This post is also available in: English