Suđenje

Radomir Nedić, optužen za zločine u Ugljeviku, nije sposoban pratiti suđenje

12. Aprila 2021.16:10
Radomir Nedić, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločin protiv čovječnosti, civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen na području Ugljevika, nije sposoban pratiti tok suđenja, niti aktivno učestvovati u procesu, zaključci su tima vještaka medicinske struke.


Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještaci Marko Račić, Milovan Savić i Siniša Đuričić naveli su pred Sudom Bosne i Hercegovine da su nalaz sačinili na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda optuženog u njegovom domu, pojasnivši da se radi o kompleksnom urološkom i nepokretnom pacijentu koji nije sposoban da se brine o sebi.

Iako je u nalazu navedeno da nije sposoban jednom sedmično putovati na relaciji Doboj – Sarajevo – Doboj, na upit zbog čega stoji da se pacijent može transportovati specijaliziranim vozilom s kisikom, vještak Đuričić je odgovorio da to nije zbog suđenja, nego samo u slučaju životne opasnosti.

Tužiteljica Dika Omerović je nakon izlaganja vještaka nalaz ocijenila nepotpunim, navodeći da nije korištena sva medicinska dokumentacija, te je zbog manjkavosti ovog, predložila novo vještačenje.

Branilac Branko Ristić je od Suda zatražio da prihvati ovaj nalaz unatoč njegovoj tehničkoj manjkavosti.

Državni sud je nedavno potvrdio optužnicu koja Nedića skupa sa Ratkom Đurkovićem tereti da su od aprila do kraja oktobra 1992. godine učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te da su radnje vršili u sklopu širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

Nedić se tereti da je radnje za koje je optužen vršio kao de jure i de facto komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Đurković, kao de jure i de facto komandant Prvog bataljona te brigade, a navedeno je i da su kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da neposredni počinitelji krivičnih djela budu kažnjeni.

Na pitanje Suda kako je optuženi saslušan, tužiteljica je rekla da je dala nalog ovlaštenim službenim osobama i stručnoj saradnici Tužilaštva, koji su ga ispitali u stanu.

Branilac Ristić je kazao da je prisustvovao Nedićevom ispitivanju u četiri navrata i da je Tužilaštvo bilo vanredno korektno, ali da je odlučio dati Sudu prijedlog za vještačenje jer ne zna kako optuženog obavijestiti o postupku s obzirom da dokumentaciju i pozive u njegovo ime potpisuje njegova nevjenčana supruga.

“Tokom saslušanja se branio šutnjom. Kada sam ga kasnije pitao da li zna šta mu je predočavano, uspio sam saznati da je bio vojno lice i da je u penziji”, rekao je branilac.

Sutkinja za prethodno saslušanje Lejla Konjić-Dragović je prisutne obavijestila da će Sud pri donošenju odluke imati na umu da je vještak Savić u sudnici izjavio da je Nedić njegov pacijent, te da se radi o propustu bolnice u Doboju, jer tako naredba nije glasila.

Sud će naknadno donijeti odluku da li će prihvatiti ovaj medicinski nalaz, a samim tim i da li će doći do razdvajanja postupka.

 

Haris Rovčanin