Vijest

Grčka policija negira da se pripadnik “Zlatne zore” u bjekstvu krije u Srbiji

26. Februara 2021.17:32
Glasnogovornik grčke policije odbacio je navode da je Christos Pappas, osuđeni visoki zvaničnik ekstremne desničarske partije "Zlatna zora", pobjegao u manastir u Srbiji kako bi izbjegao odsluženje 13-godišnje kazne zatvora u domovini.

This post is also available in: English


Detalj sa izricanja presude članovi “Zlatne zore”. u oktobru 2020. godine. Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Glasnogovornik grčke policije odbacio je navode da se osuđeni bjegunac Christos Pappas iz ekstremne desničarske partije “Zlatna zora” možda krije u jednom manastiru u Srbiji.

“Nema konkretnih informacija da se on nalazi u manastiru u Srbiji; taj medijski izvještaj je vjerovatno bio zasnovan na činjenici da postoji međuanorodna potjernica za njim. Ali, potjernica je na snazi već duže vrijeme, što je uvijek slučaj sa osuđenim osobama koje izbjegavaju odsluženje kazne”, kazao je Theodoros Chronopoulos iz grčke policije za BIRN.

Nedavno su razne medijske kuće objavile tvrdnje da se Pappas, koji se u bjekstvu nalazi četiri mjeseca, skriva u Srbiji.

U utorak je grčki TV kanal Star izvijestio da je izdata evropska potjernica za ozloglašenim pripadnikom neonacističke partije, koji je pobjegao od odsluženja 13-godišnje zatvorske kazne zbog svoje uloge u toj zabranjenoj organizaciji.

Prema istom izvještaju, policija istražuje određene manastire u Srbiji za koje se smatra da su povezani sa grčkim manastirima.

Tokom proteklih mjeseci grčka policija se fokusirala na manastire na Atosu, gdje je “Zlatna zora” uživala podršku ekstremnih monaha čak i nakon zabrane njenog rada. Vjeruje se da je Pappas izbjegao pravdi obučen kao monah sa lažnim dokumentima u Sjevernoj Makedoniji.

U Grčkoj se postavljaju pitanja kako je Pappas, koji je trebao biti pod nadzorom grčke policije tokom tog perioda, uspio da pobjegne nakon izricanja kazne.

BIRN je kontaktirao srbijansku policiju i Srpsku pravoslavnu crkvu po ovom pitanju, ali do momenta objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pappas je bio član Parlamenta Grčke od 2012. do 2019. godine i bio je smatran uticajnom osobom u “Zlatnoj zori”. U hijerarhiji je bio na drugom mjestu poslije doživotnog lidera Nikosa Michaloliakosa, koji sada služi zatvorsku kaznu od 13 godina.

U oktobru 2013. nakon ubistva antifašističkog repera Pavlosa Fyssasa od strane jednog pripadnika Zlatne zore, vlasti su izvršile pretres kuća vodstva te stranke.

U Pappasovoj kući u Janjini pronašli su fotografije na kojima on salutira nacistički pozdrav ispred slike italijanskog fašističkog vođe Benita Mussolinija, kao i videosnimak njegove djece u nacističkoj odjeći dok ih obučavaju da salutiraju na isti način.

Takođe su pronašli zastave sa svastikama, SS zastavu i šljemove sa logom SS-a, kao i dva pištolja za koja nije imao dozvolu.

Ubistvo Pavlosa Fyssasa zaustavilo je rast “Zlatne zore”, koja je brzo postala treća najveća partija u Grčkoj 2015. godine nakon što je decenijama bila na marginama grčkog političkog života.

Prošlog oktobra na suđenju koje je trajalo preko pet godina šest bivših članova parlamenta iz “Zlatne zore”, uključujući i lidera Michaloliakosa i Ioannisa Lagosa, koji je još uvijek član Evropskog parlamenta, osuđeno je na po 13 godina zatvora za vođenje kriminalne organizacije.

Još 12 članova Parlamenta dobilo je kazne od pet do deset godina zatvora, a 38 pripadnika “Zlatne zore” osuđeno je za učešće u kriminalnoj organizaciji, neki od njih za posjedovanje oružja i narušavanje mira.

Stavros Malichudis


This post is also available in: English