Vijest

Sjeverna Makedonija: Na ponovnom suđenju izrečene zatvorske kazne za terorizam

23. Februara 2021.16:02
Nakon ponovljenog suđenja u slučaju „Monstrum“ koji je izazvao etničke tenzije u Severnoj Makedoniji, pet Albanaca osuđeno je za ubistvo pet Makedonaca počinjeno 2012. godine u blizini Skoplja.

This post is also available in: English


Neki od optuženih (prvi red levo) u sudnici. Foto: MIA.

Krivični sud u Skoplju osudio je danas Agima Ismailovića, Afrima Ismailovića i Alila Demirija na kaznu doživotnog zatvora, proglasivši ih krivima za terorizam zbog ubistva pet Makedonaca – zločina koji je 2012. godine šokirao naciju i izazivao ​​međuetničke tenzije i špekulacije o političkom uplitanju.

U sudnici je na izricanju presude bio prisutan samo Agim Ismailović. Ostaloj dvojici se sudilo u odsustvu, jer su oni u bekstvu i veruje se da se kriju na Kosovu.

Optuženi Fejzi Aziri i Haći Aziri osuđeni su na 15, odnosno 9 godina zatvora. Proglašeni su krivima za pomaganje u izvršenju ubistava. Na prvom suđenju su bili osuđeni na doživotni zatvor.

Šestooptuženi Samir Ljuta oslobođen je krivice za pomaganje u počinjenju zločina, nakon što je početkom ove godine tužilac povukao sve optužbe protiv njega, navodeći nedostatak dokaza kao razlog.

Žrtve su ubijene iz automatskog oružja i pištolja u blizini Skoplja na Uskrs 2012. godine.

„Ovde se ne radi o običnom krivično-pravnom događaju, već o monstruozno-sadističkom ubistvu i likvidaciji dece koja su tek postala punoletna“, rekao je predsedavajući sudija Ognen Stavrev pre izricanja presude.

Tužiteljka Fatime Fetai izjavila je da su kazne „adekvatne“.

Ali je branilac Naser Raufi ponovio tvrdnje iznesene tokom suđenja da je „slučaj fabrikovan“ i da je dokaze podmetnula policija.

„Nismo bili iznenađeni oslobađajućom presudom za Samira Ljutu, ali smo iznenađeni da i ostali nisu oslobođeni krivice“, rekao je Raufi sudu.

Advokati optuženih, koji su se na ponovljenom suđenju izjasnili da nisu krivi, najavili su da će se žaliti višem sudu.

Tela Filipa Slavkovskog, Aleksandra Naćevskog, Cvetanča Acevskog i Kireta Tričkovskog, starosti od 18 do 20 godina, pronađena su na Uskrs, 12. aprila 2012. godine. Njihova tela bila su poređana u niz pored Smilkovskog jezera u blizini Skoplja, što je ukazivalo na to da su bili pogubljeni. Telo Borčeta Stevkovskog, starog 45 godina, pronađeno je nedaleko od ostalih tela.

Slučaj je izazvao nasilne proteste u glavnom gradu ove višenacionalne države, u kojoj Albanci čine oko četvrtinu stanovništva.

Ovaj slučaj je karakterisao i veliki broj špekulacija da su optuženi „žrtveni jarci“ prethodne autoritarne vlade koju je vodio tadašnji premijer Nikola Gruevski.

Prvobitnom presudom izrečenom u junu 2014. godine, optuženi su proglašeni krivima i izrečena im je najduža moguća kazna za delo terorizam – doživotni zatvor. Osuđujuće presude izazvale su proteste Albanaca, a na ulicama Skoplja došlo je do žestokih sukoba između policije i demonstranata.

Obrana se 2015. nadala da bi moglo doći do preokreta u ovom slučaju, kada je tadašnji opozicioni lider socijaldemokrata a danas premijer, Zoran Zaev, izjavio da bi neki od nekoliko hiljada prisluškivanih razgovora koje je njegova stranka puštala u javnost možda mogli da potkrepe navode o politički motivisanoj nameštaljci.

Ponovljeno suđenje započeto je u maju 2018. godine nakon što je tužilaštvo zatražilo od Vrhovnog suda ukidanje kazni doživotnog zatvora, navodeći kao razlog nove okolnosti i sumnjive dokaze.

No, uprkos nadama odbrane, tokom ponovljenog suđenja prisluškivani razgovori i svedočenje Zaeva nisu ponudili značajne novine, niti su promenili tok slučaja.

    Siniša Jakov Marušić


    This post is also available in: English