Suđenje

Tomanić: Tužilaštvo traži kaznu za zločin protiv čovječnosti

23. Decembra 2020.16:26
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Cvijan Tomanić bude kažnjen, ocijenivši da je bez sumnje dokazalo da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Zvornika.
Cvijan Tomanić sa advokatom. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi kazalo da su svjedoci potvrdili da je Tomanić odgovoran za ubistvo jednog lica, kao i za nestanak još dvije osobe na području sela Glumina.

Tužiteljica Dika Omerović je navela da je Tomanić sa drugim mještanima došao u zaselak Hoča s namjerom da pronađu malobrojne preostale muškarce i ubiju ih. Prema njenim riječima, tokom suđenja je dokazano da su iz šume izašla trojica muškaraca – Bajazit Behljulji, Mehdin Halilović i Hajrudin Čerkić – koje su lišili slobode.

Prema riječima tužiteljice, svjedoci su naveli da su Tomanić i drugi tukli Halilovića, kao i da je optuženi pucao u Behljuljija, koji se nakon toga više “nije mrdao”. Navela je da su svjedoci kazali da je optuženi prvo pucao u noge, a potom u glavu Behljuljiju.

Omerović je rekla da se iskazi svjedoka razlikuju u nekim detaljima, ali da su saglasni da je Tomanić lišio života Behljuljija.

Prema njenim riječima, dokazano je da je Tomanić naredio Čerkiću da vozi Halilovića, koji nakon batina više nije mogao da hoda. Napomenula je da su posmrtni ostaci Halilovića i Čerkića ekshumirani 2003. godine.

Omerović je kazala da nisu logični iskazi svjedoka Odbrane i samog optuženog kako je Behljulji pokušao da otme pušku i kako je Tomanić pucao da smiri situaciju.

“Nelogično je da to uradi neko ko je bez oružja i ko je opkoljen sa deset do 15 vojnika”, rekla je tužiteljica, odbacivši tvrdnje svjedoka Odbrane da su žene iz sela udarale Halilovića.

Ona je istakla da nema nijednog razloga da se ne vjeruje iskazima svjedoka Tužilaštva.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ukazalo na dokaze kojima je dokazivalo postojanje širokog i sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo na području Zvornika i okolnih opština.

Tužiteljica je podsjetila na izjave svjedoka koji su govorili o postavljanju blokada, artiljerijskim i pješadijskim napadima, te masovnim ubistvima i odvođenjima u logore u Zvorniku i okolnim selima, uključujući i Gluminu.

“Znanje ovog počinioca o napadu je nesumnjivo. I sam je poduzimao radnje”, kazala je Omerović, dodavši da civili bošnjačke nacionalnosti nisu predstavljali nikakvu prijetnju po novouspostavljene vlasti.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti.

Za 18. januar zakazana je završna riječ Odbrane.

Marija Taušan