Suđenje

Kajdić: Krvave pantalone na optuženom

8. Decembra 2020.17:04
Na suđenju za zločine u Prijedoru, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je u Gornjoj Puharskoj jedne prilike vidjela optuženog Sabahudina Kajdića u krvavim pantalonama.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Sunita Krupić je izjavila da je vidjela krvave pantalone od uniforme na Kajdiću i da joj je on rekao da je bio “na čišćenju” u Hambarinama.

Svjedočeći videovezom iz Švedske, ona je kazala kako joj je zaova pričala kako je Kajdić rekao: “Danas sam ih 300”, praveći određenu gestikulaciju rukom.

Krupić je ispričala da joj je na početku sukoba u Prijedoru muž ubijen, a da je ona sa djecom i svekrvom kraće vrijeme bila u logoru “Trnopolje”, odakle su se na kraju vratili kući u Gornju Puharsku.

Kazala je da je do 30. maja 1992. godine na kiosku prodavala hljeb i da odatle poznaje Kajdića.

“Dolazio je kupovati kruh. Znam ga kao dječačića”, navela je Krupić.

Ona je dodala da je Kajdića vidjela u Puharskoj po povratku iz logora i da joj je tada rekao da se zove Saša.

“Rekao je: ‘Hej, ćao. Je li ti ovdje živiš? Tebi ništa ne smije faliti, nikad mi nisi prodala bajat hljeb’”, prisjetila se svjedokinja, opisujući ga kao bradatog i čupavog.

Ona je rekla da su ljudi pričali da su Saša i Boško Mudrinić ubili komšije Saida Pašića i Ishaka Čirkića.

Svjedokinja je ispričala kako je jedne prilike pokušao silovati Mudrinić, ali je uspjela istrčati iz kuće, nakon čega je nju i njenu porodicu komšija Sulejman Cerić pozvao kod njega.

Jedne večeri, kako je kazala, neko je pokucao na vrata i Cerić je odveden, nakon čega ga više nisu vidjeli. Prema njenim riječima, sutradan ujutro pojavio se Saša i na vijest da je Cerić odveden rekao: “Zato su mene poslali kući.”

Krupić je kazala da je njen suprug ranije predao pušku koju je komšija Munib Delkić odvezao sa drugim oružjem u kasarnu. Ona je navela da je tako rekla optuženom kada je kasnije pitao za pušku, ali da ga je morala odvesti do Delkića.

“Munibe, ovo je Saša. Potvrdi mu da je moj Smajo predao pušku. Poslije par dana Munib i sin su nestali”, prisjetila se svjedokinja.

Na pitanje Odbrane, ona je rekla da ne zna kako se zovu Kajdićevi roditelji, kao ni koje je on godište.

Tužilaštvo BiH tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Šefik Cerić posvjedočio je kako je njegov otac Sulejman odveden jedne noći iz kuće u Gornjoj Puharskoj. Kazao je da je njegova majka tada prepoznala glas Boška Mudrinića, te da je s njim bio još jedan vojnik kojeg nije dobro vidjela.

Dodao je da su sutradan rano ujutro on i drugi muškarci bošnjačke nacionalnosti odvedeni u školu, gdje je bila stacionirana četa srpske vojske.

Ispričao je da je vidio kako Kajdić provocira Jusufa i Muniba Delkića, kao i neke druge. Kazao je da su prebačeni u logor “Keraterm”, uključujući i Delkiće, ali da misli da su isti dan oni otišli kada je po njih došao jedan vojnik.

Branilac Saša Dakić je svjedoku predočio izjavu iz istrage u kojoj je naveo da je Kajdić provocirao muškarce dovedene pred školu, a da je danas precizirao da se radilo o Delkićima. Svjedok je rekao da nije bio o tome detaljnije pitan.

On je kazao da prati ovo suđenje preko medija, ali da to nema veze sa njegovim svjedočenjem.

Nastavak suđenja je 22. decembra.

Marija Taušan