Analiza

Uvažavanje zaključka o ostavci bio bi korak ka obnovi integriteta VSTV-a

4. Decembra 2020.19:50
U reakcijama nakon sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), na kojoj je jedan od zaključaka bio da Milan Tegeltija treba razmotriti podnošenje ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a, pravni stručnjaci iz BiH, ali i međunarodne organizacije smatraju da bi uvažavanje ovog zaključka bio značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije.


Milan Tegeltija. Foto: BIRN BiH

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali kako je raspravom potvrđen stav OHR-a da predsjednik VSTV-a mora podnijeti ostavku na tu funkciju.

“Bio bi to značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije, što je podvučeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira 2. decembra”, naveli su iz OHR-a.

Iz Misije OSCE-a u BiH ističu da članovi VSTV-a imaju etičke i moralne obaveze, kao i zakonsku dužnost da osiguraju odgovornost svih članova pravosuđa, uključujući članove samog VSTV-a.

“Iako pojedinačne ostavke, poput jučerašnje predložene, mogu biti u potpunosti prikladne, one same neće rezultirati promjenama u sistemu i kulturi neophodnim za uspostavljanje povjerenja u VSTV i pravosuđe u cjelini”, kazali su iz OSCE-a, dodajući kako Vijeće mora održati svoju ulogu pouzdane, transparentne i neovisne institucije koja služi kao čuvar i zaštitnik vladavine zakona u BiH.

U saopćenju Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, pozvan je da prihvati zaključke članova VSTV-a i razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika kako bi vratio ugled ovoj instituciji i povjerenje javnosti.

“Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču neovisnosti i integriteta pravosuđa”, naveli su iz Delegacije EU.

Vanredna sjednica VSTV-a na kojoj se razmatrao audiosnimak razgovora između bivše članice VSTV-a Milijane Buhe i predsjednika ovog pravosudnog tijela, završena je zaključkom prema kojoj je Tegeltija pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH zbog narušavanja partnerstva između VSTV-a BiH i njegovih strateških međunarodnih partnera, što značajno otežava rad VSTV-a BiH i započetih projekata.

Tokom rasprave koja je prethodila usvajanju zaključaka devet članova Vijeća tražilo je od predsjednika Tegeltije da podnese ostavku, dok je zaključak o razmatranju podnošenja ostavke podržalo sedam članova, uključujući i predsjednika.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su saopćili, da iako je sjednica išla u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja.

“Na jučerašnjoj sjednici, VSTV je zaključio da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda. VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom”, naveli su iz Ambasade.

Kako su naveli, činjenicom da je predsjednik VSTV-a i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, podriva se uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa.

“VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa Bosne i Hercegovine, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi članovi VSTV-a trebali da posjeduju najviše etičke i moralne standarde”, naveli su iz Ambasade.

Zaključci VSTV-a predstavljaju amnestiranje od odgovornosti


Novinari prate sjednicu VSTV-a na kojoj se razmatrala Tegeltijina pozicija. Foto: BIRN BiH

Zbog kršenja člana Poslovnika VSTV-a u kojem je propisano da “član Vijeća ne može učestvovati u aktivnostima Vijeća se radi o pitanju koje se tiče njega samog”, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević podnio je disciplinsku pritužbu Uredu disciplinskog tužioca (UDT).

Blagojević za BIRN BiH kaže kako se sama sjednica odnosila na pitanja koja se tiču predsjednika, zbog čega on prema Poslovniku nije mogao učestovati u aktivnostima.

“Sjednicom je jučer od njenog početka do zadnjeg sekunda trebao predsjedavati jedan od zamjenika predsjednika VSTV-a, a nikako Tegeltija. On je jučer otvorio, predsjedavao sjednicom i usmjeravao njen tok u pravcu koji je povoljan za njega”, kaže Blagojević.

Iz UDT-a su za BIRN BiH potvrdili da su zaprimili pritužbu.

Na izuzeće predsjednika Tegeltije je tokom diskusije na sjednici pozvala i članica Biljana Simeunović.

“Vi biste se trebali izuzeti iz ove rasprave, ali s obzirom da smo ovako započeli neka i ostane”, kazala je Simeunović, koja je na kraju svog izlaganja rekla kako predlaže da Tegeltija podnese ostavku na funkciju člana Vijeća, ali i predsjednika Vijeća.

“Ostaviti predsjedniku Vijeća da sam donese odluku da li će podnijeti ostavku ili neće, nije nikakav zaključak. To je očigledno amnestiranje Milana Tegeltije od odgovornosti”, mišljenje je sudije Suda BiH Branka Perića.

On smatra da je jučerašnja sjednica pokazala da VSTV nije sposoban da se bavi problemima pravosuđa i donosi odluke u skladu sa Zakonom.

“Umjesto da raspravljaju o Milanu Tegeltiji i načinu na koji obavlja funkciju, oni su se bavili činjenicom da li je snimak zakonit ili nezakonit, stvarima koje su sporedne, da bi donijeli zaključke koji nemaju smisla pa ni veze čak ni sa diskusijom”, kaže Perić.

Slično mišljenje ima i sudija Blagojević.

“Berina Alihodžić je pomenula da postoje presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima je rečeno da žurnalisti, novinari mogu to da rade ako postoji viši interes koji to opravdava”, smatra Blagojević.

Članica Vijeća Alihodžić je na sjednici kazala kako je nesporno da je snimak nezakonit, ali da postoji potvrđena odluka i sudska praksa da se i ti snimci mogu upotrijebiti u javnom interesu, dodajući kako vjeruje da snimak nije montiran.

“Zbog svega ovoga, dosad ste bili častan čovjek, ja Vas molim da podnesete ostavku”, zaključila je Alihodžić u svom obraćanju.

Bivši sudija Vlado Adamović sjednicu smatra važnom “jer je način rada VSTV-a posljednih godinu dana bio takav da su odbijali razgovor sa bilo kim, OSCE-om, Parlamentom, profesionalnom zajednicom, javnošću…”.

“Jučer je došlo do prekretnice. Razgovarali su”, kaže Adamović.

Kako pojašnjava, zaključci i rasprava VSTV-a upućuju na dva stava Vijeća.

“Jedan dio Vijeća podrazumijeva da presumpcija nevinosti važi dok se ne dokaže suprotno u legalnom postupku, ponukan time da je Tegeltija izjavio da je nezakonito prisluškivan. Drugi cijeni da je javna objava dovoljno ugrozila i poljuljala integritet vijeća”, smatra Adamović.

Iz Ambasade Velike Britanije su na upit BIRN-a BiH kazali kako je jučerašnja sjednica VSTV-a pokazala da postoje pitanja koja traže odgovor i korake koje treba poduzeti.

“Povjerenje javnosti u ovu značajnu instituciju još više je narušeno. Relevantne institucije trebaju promptno i nepristrasno istražiti sve navode o koruptivnom ponašanju, uključujući i trgovinu uticajem”, odgovorili su iz Ambasade, dodajući kako to treba uraditi na profesionalan i transparentan način u koji će građani imati povjerenje.

Uticaj imenovanja na efikasnost pravosudnog sistema


Predstavljanje izvještaja VSTV-u. Foto: EU u BiH

Na vanrednoj sjednici VSTV-a pojedini članovi Vijeća su se osvrnuli i na javne istupe predsjednika Tegeltije nakon objave Trećeg godišnjeg izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti, koji je objavila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazala Biljana Simeunović, intenzivni istupi predsjednika počeli su nakon objave OSCE-ovog izvještaja u kome se navodi kako je uočeno da proces imenovanja ukazuje na alarmantno i neobjašnjeno naginjanje ka principu etničke zastupljenosti u odnosu na stručnost, bez transparentnog postupka za utvrđivanje koji kriterij je važniji za bilo koje imenovanje.

Na ovaj izvještaj podsjetila je i Amila-Mimica Kunosić, ističući kako “posljednji vaš istup na izvještaj OSCE-a smatram da nije uredu i da je trebalo nakon tog izvještaja hitno sazvati sjednicu Vijeća gdje bismo raspravljali o svemu”.

Iz OSCE-a navode kako je izvještaj naglasio uticaj nedosljednih postupaka imenovanja, uključujući dokaze da imenovanja ponekad daju prednost ličnim i političkim vezama i razmjeni usluga u odnosu na zasluge, ometaju efikasnost pravosudnog sistema i dalje narušavaju povjerenje javnosti u institucije.

“Usvajanje revidiranog zakona o VSTV-u, koji bi, nadamo se, ojačao pravosudni integritet i disciplinske postupke i omogućio uvođenje efikasnog sistema za verifikaciju izjava o imovini nosilaca pravosudnih funkcija, neophodan je preduvjet za sistemsku reformu bh. pravosuđa”, navode iz OSCE-a.

Za BIRN BiH su iz Ambasade Velike Britanije kazali kako imenovanja u pravosuđu trebaju biti zasnovana na sposobnostima, transparentna i opravdana jasnim i dosljednim rezonom.

“Takav pristup gradi integritet i profesionalnost pravosuđa. VSTV i njegova upravljačka struktura moraju ispunjavati najviše pravosudne i etičke standarde”, naveli su.

Tegeltija je nakon sjednice novinarima rekao da će razmotriti zahtjev za podnošenjem ostavke, ali nije naveo rok u kojem će to uraditi.

Nermina Kuloglija-Zolj