Vijest

ICMP pomaže Srbiji prilikom ekshumacije masovne grobnice u blizini Raške

30. Novembra 2020.15:24
Stručnjaci Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) od 30. novembra pružaju tehničku i forenzičku podršku na ekshumaciji u napuštenom kamenolomu Kiževak, koji se nalazi u blizini mjesta Raška na jugu Srbije, gdje se pretpostavlja da se nalaze posmrtni ostaci kosovskih Albanaca.


Raška.Foto: ICMP

“Smatra se da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci kosovskih Albanaca nestalih tokom sukoba 1999. godine. Nadležne institucije su identifikovale više od 2.500 od oko 4.500 osoba nestalih na Kosovu na temelju ICMP-ovih izvještaja o podudaranju DNK”, navodi se u saopćenju ICMP-a, koji u Raškoj pruža podršku na zahtjev Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Kako stoji u saopćenju, Komisija za nestala lice Srbije je uz pomoć zračnih snimaka locirala skeletne ostatke na ovoj lokaciji.

Iz ICMP-a podsjećaju da su od 2001. godine pružali tehničku forenzičku podršku prilikom ekshumacije četiri masovne grobnice koje se nalaze u Srbiji a u vezi su sa sukobom na Kosovu.

“ICMP je pomogao prilikom identifikacija na osnovu analize DNK u 97 posto od skoro 900 slučajeva posmrtnih ostataka pronađenih na tim lokacijama”, navodi se u saopćenju.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan, kazao je da ova institucija nastavlja pružati podršku Srbiji u ispunjavanju obaveza predviđenih domaćim i međunarodnim zakonima prilikom ekshumacije i dokumentiranja skrivenih grobnica i podršku u vidu DNK analize i provjere podudarnosti genetičkih podataka, što omogućava tačnu identifikaciju slučajeva nestalih osoba.

“Radi se o procesu koji povezuje identitet nestalih osoba s mjestima zločina i dokazima koji se izvode u sudskim procesima. Na taj način ICMP pomaže osigurati poštivanje prava porodica nestalih osoba”, rekao je Holliday.

Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, navela je da je neophodna saradnja vlada Srbije i Kosova u traženju nestalih.

“Takva saradnja je neophodna kako bi se uvećali izgledi da će porodice koje još uvijek tragaju za svojim nestalim srodnicima saznati istinu o njihovoj sudbini”, stoji u saopćenju.

 

 

 

 

Albina Sorguč