Vijest

Srbija najavila da uskoro počinje ekshumacija moguće masovne grobnice kod Raške

26. Novembra 2020.10:12
Stručna komisija Višeg suda u Beogradu bi uskoro trebalo da utvrdi tačan datum početka ekshumacije moguće masovne grobnice na jugu Srbije.

This post is also available in: English


Traka „Stop policija” oko mesta na kojem je 2014. u Rudnici otkrivena masovna grobnica. Foto: EPA/Andrej Čukić

Ekshumacija posmrtnih ostataka koji su pronađeni u mestu Kiževak kod Raške na jugu Srbije, a za koje se pretpostavlja da pripadaju Albancima stradalim tokom rata na Kosovu, trebalo bi da počne sledeće nedelje, kada teren bude pripremljen za rad, kažu zvaničnici.

Sudija Višeg suda u Beogradu formirao je danas stručnu komisiju, a tačan datum početka ekshumacije bi tek trebalo da se utvrdi.

„Početak radova utvrdiće se nakon ekspertize o geološkoj situaciji na terenu, a to će odrediti komisija i forenzički arheolog Andrej Starović”, rekli su za BIRN iz suda i dodali da bi informacija trebalo da bude dostavljena najkasnije do petka.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović je za BIRN rekao da su pripremni radovi u toku i da će ekshumacija „u punom kapacitetu početi od ponedeljka”.

Rad će početi „kada završi stručni tim, lokacija prvo mora biti opremljena šatorima, strujom, vodom i tako dalje”, objašnjava Odalović.

Posmrtni ostaci otkriveni su 16. novembra, nedaleko od kamenoloma Rudnica, gde su prethodno pronađena tela više od 40 kosovskih Albanaca koje su srpske snage ubile tokom rata 1998-99.

Odalović je za medije prošle sedmice rekao da je moguće da se na ovoj lokaciji nalazi od 15 do 17 tela.

On je za RTS izjavio da se „prema informacijama koje su imali … tamo potencijalno nalazi 15 do 17 tela, ali dok se ne završi kompletna pretraga lokacije, dok se ne uzmu DNK uzorci sa posmrtnih ostataka… nikako se sa sigurnošću ne može utvrditi kome pripadaju”.

Otkrivanje posmrtnih ostataka je aktiviralo uobičajene sukobe između Beograda i Prištine.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stubla tražila je da poseti masovne grobnice „u kojima su nedavno pronađena tela Albanaca koje su srpske snage ubile tokom poslednjeg rata na Kosovu”.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su istakli da ministarka „očekuje da realizuje ovu posetu i izbliza bude svedok procesa iskopavanja i da podigne međunarodnu svest o istini o zločinima, odnosno namernom skrivanju masovnih grobnica Albanaca širom Srbije, od strane Srbije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd odgovorio „da je to apsolutno neprimereno u ovom trenutku”.

Dodao je da se obično odbija kada Srbija traži od Kosova da dozvoli srpskim zvaničnicima da posete moguće lokacije masovnih grobnica srpskih žrtava.

„Mi nemamo šta da krijemo. Mi samo hoćemo da ono što smo drugima dali kao mogućnost, da se i za nas sačuva to pravo“, izjavio je Vučić medijima.

Od 2001. godine, posmrtni ostaci preko 900 albanskih ratnih žrtava sa Kosova pronađeni su na četiri različite lokacije u Srbiji. Ubijeni su na Kosovu, a zatim su njihova tela premeštena i zakopana na skrivena mesta kako bi se zločini prikrili.

Pred srbijanskim pravosuđem do sada niko nije odgovarao za operaciju prikrivanja, ali je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio generala srpske policije Vlastimira Đorđevića zbog njegove uloge u prikrivanju tela, ali i drugih ratnih zločina nad kosovskim Albancima.

Milica Stojanović


This post is also available in: English