Vijest

Specijalizovano tužilaštvo Kosova: Bivše vođe OVK vršile pritisak na svedoke

20. Novembra 2020.15:35
Specijalizovano tužilaštvo Kosova (STK) sa sedištem u Hagu objavilo je dokumente u kojima se navodi da su bivši predsednik Kosova Hašim Tači i njegovi nekadašnji saborci pre početka suđenja vršili pritisak na moguće svedoke Tužilaštva.

This post is also available in: English


Sedište SVK-a. Foto: EPA-EFE/Phil Nijhuis.

STK je ove nedelje objavilo dokumente u kojima se navodi da su nekadašnje vođe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pokušale da utiču na potencijalne svedoke tužilaštva pre samog početka suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Dokumenti koji datiraju od maja ove godine, zapravo predstavljaju proširenu verziju zahteva za hapšenje četvorice osumnjičenih, njihovo prebacivanje u Hag i pretres njihovih domova, što se i desilo ovog meseca.

U zahtevu stoji da četvorica bivših pripadnika OVK – Hašim Tači, Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova (DPK), Jakup Krasnići, visoki zvaničnik Socijaldemokratske inicijative (NISMA), i Redžep Seljimi, šef poslaničke grupe stranke Samoopredeljenje (Vetevendosje) u Skupštini „imaju ogroman uticaj na bivše članove OVK i na Kosovu generalno“.

Kako se dodaje, osumnjičeni su „aktivno olakšavali i podsticali klimu nekažnjivosti i zastrašivanja“, a takođe „već postoje dokazi o pokušajima ometanja istražnih aktivnosti STK“.

Navodi se da su „vladini zvaničnici lojalni Tačiju i Veseljiju obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima Tužilaštva“ i da je Tači indirektno ponudio „razne beneficije“ potencijalnom svedoku u ovom slučaju.

Pokušaji uticaja na potencijalne svedoke „uključivali su i njihovo zapošljavanje u vladi Kosova“, ističu tužioci.

„Osumnjičeni su bili pretpostavljeni mnogim potencijalnim svedocima Tužilaštva. Oni i dalje imaju autoritet i/ili uticaja. Imaju sredstva, motiv i priliku da utiču na svedoke, žrtve ili saučesnike i da na drugi način ometaju postupak“, upozorava se u dokumentima.

„Svi imaju pristup značajnim sredstvima i mogu lako da mobilišu široku mrežu pristalica i državnih zvaničnika, uključujući osobe sa sigurnosnim, policijskim i obaveštajnim iskustvom“, kažu tužioci, dodajući da su „sposobni da isprovociraju javni nered ako smatraju da je to u njihovom interesu”.

„Pojedinačno i kolektivno, oni imaju sposobnost da manipulišu vladinim telima da izbegnu i osujete postupke protiv njih, te da mobilizuju dodatne baze podrške, uključujući i one koje su ranije bile pod njihovom komandom u OVK i grupe poput Udruženja ratnih veterana OVK“, kaže se u zahtevu.

Četvorica optuženih terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, koji obuhvataju nezakonita lišavanja sa slobode, mučenje, ubistva, prisilne nestanke i progon u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici se navodi da su oni bili deo „udruženog zločinačkog poduhvata” čiji je cilj bio preuzmanje kontrole nad Kosovom, te da su se tom prilikom koristili sredstvima koja uključuju „nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i uklanjanje onih koji su se smatrali protivnicima”.

Zločini iz optužnice su mahom počinjeni u raznim pritvorskim centrima OVK širom Kosova i Albanije.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi izjasnili su se da nisu krivi i zatražili da budu pušteni uz kauciju. Niko od njih do sada nije javno reagovao na navode Tužilaštva u redigovanom zahtevu za hapšenje.

U zahtevu su navedeni i detalji o navodnoj umešanosti osumnjičenih u zastrašivanju svedoka na prethodnim suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

U redigovanim dokumentima se navodi da su bivši pripadnici Kosovske obaveštajne agencije lojalni Veseljiju bili „umešani u nadzor, pretnje i podmićivanje onih koji su svedočili protiv bivših pripadnika OVK pred MKSJ-om“.

Ističe se da su „pojedinci koji su radili za Redžepa Seljimija bili umešani“ u pokušaj ubistva svedoka, te da je Seljimi „stavljen na crnu listu vlade SAD-a“.

„Kao što je vidljivo iz prethodnih krivičnih gonjenja, koja uključuju i ona koja su se odnosila na imenovane članove UZP-a (udruženog zločinačkog poduhvata) i druge bliske saradnike osumnjičenih, vlada klima ozbiljnog uznemiravanja i zastrašivanja svedoka“, ističe se u zahtevu.

Tužilaštvo navodi da će tokom suđenja optuženi neizbežno saznati identitet svedoka tužilaštva, što će „svedoke izložiti povećanom riziku“.

Neki od svedoka su napustili Kosovo zbog bezbednosti. Međutim, nisu svi pristali na odlazak u inostranstvo, objašnjava STK.

„U ovakvim okolnostima suđenja visokim pripadnicima OVK, zaštitne mere neće u potpunosti otkloniti rizik od uznemiravanja i zastrašivanja“, stoji u dokumentima, uz napomenu da će zadržavanje osumnjičenih u pritvoru smanjiti mogućnost njihovog uticaja na svedoke.

SVK su formirana kako bi sudila za zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. godine. Deo su kosovskog pravosudnog sistema sa sedištem u Holandiji i sa međunarodnim kadrom.

Formirana su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi ovako osetljivim slučajevima i zaštiti svedoke.

Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

    Serbeze Haxhiaj


    This post is also available in: English