Analiza

Novinarima onemogućeno praćenje elektronske sjednice VSTV-a

Soba iz koje novinari prate sjednice koje se održavaju u prostorijama VSTV-a u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Novinarima onemogućeno praćenje elektronske sjednice VSTV-a

18. Novembra 2020.11:08
18. Novembra 2020.11:08
Odluku da elektronskoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koja se održava u srijedu i četvrtak neće moći prisustvovati novinari, sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju zabrinjavajućom.

Predsjednik Vijeća Milan Tegeltija kaže da zbog sigurnosnih razloga nisu omogućili prisustvo javnosti.

“Tehnički je moguće da sjednice prati ograničen broj posmatrača, ali Pravilnikom nije predviđeno da posmatrači pristupaju našem online sistemu iz razloga ‘cyber bezbjednosti’ cijelog pravosudnog sistema”, kaže Tegeltija i dodaje kako će na narednoj sjednici “vidjeti da li postoji sigurna opcija za učešće putem posmatrača (…) ako se nastavi ova situacija s pandemijom”.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH kažu za BIRN BiH da ni uslovi rada tokom pandemije ne smiju narušavati integritet i transparentnost rada pravosudnih institucija.

“Transparentnost, integritet i odgovornost su ključni preduvjeti za vladavinu prava, i od suštinske su važnosti za vraćanje povjerenja građana u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine. Okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 uistinu predstavljaju tehnički izazov za sve. Međutim, to ne bi smjelo ugroziti standarde transparentnosti i odgovornosti, te bi se trebali koristiti svi digitalni alati koji su dostupni”, navode iz Delegacije EU u BiH.


Milan Tegeltija u pauzi sjednice VSTV-a u Trebinju razgovara sa novinarima. Foto: BIRN BiH

Ukoliko VSTV ne ispunjava tehničke uslove za održavanje online sjednica, onda ih ne treba ni biti sve dok uslovi ne budu potpuni, mišljenja je komunikolog Mirza Mehmedović sa Odsjeka za žurnalistiku na tuzlanskom Filozofskom fakultetu.

“Primarni zadatak institucije kakva je VSTV BiH jeste da bude u službi javnosti i građana. Zašto održavati sjednicu ako ne možemo ispuniti uslove da javnost na transparentan način bude upoznata s radom VSTV-a i odlukama s te sjednice. Bez svih ranijih afera, pod pretpostavkom da će sve sa te online sjednice biti urađeno na najbolji način, automatski se ponovo postavlja pitanje transparentnosti njihovog rada nakon ovakve odluke”, kaže Mehmedović.

Kada je krajem aprila VSTV odlučivao o donošenju Pravilnika o održavanju elektronskih sjednica, član ovog tijela Goran Nezirović je rekao da će se Vijeće potruditi da ostane transparentno za javnost.

“Bit će objavljen i transkript i zapisnik, tako da je to način da obezbijedimo minimum javnosti našeg rada u ovom momentu”, kazao je tada Nezirović.

U usvojenom Pravilniku navodi se da će za elektronske sjednice na stranici Vijeća biti objavljeni dnevni red, izvještaj sa sjednice, ali i zapisnik cijele sjednice.

“Transparentnost će se obezbijediti kroz zapisnik koji će biti objavljen javno, a tako je predviđeno i našim Pravilnikom”, kaže Tegeltija za BIRN BiH.

Ova institucija nije do sada poštovala vlastite najave.

Vijeće je u maju 2020. godine održalo dvije elektronske sjednice, ali na dijelu stranice VSTV-a predviđenom za to nema zapisnika sa ove dvije sjednice. Vijeće nije objavilo niti jedan zapisnik sa sjednica održanih od početka pandemije.

Iz Misije OSCE-a u BiH napominju kako je Pravilnikom predviđeno da i druge osobe mogu prisustvovati sjednicama, da se sjednice snimaju i da javnost ima mogućnost pristupa pojedinim dijelovima snimka.

“VSTV treba pronaći tehničke mogućnosti kojima će se sjednice učiniti javnim. Omogućavanjem javnosti da prati elektronske sjednice Vijeća, čak i tokom teških okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, osnažuje se povjerenje u institucije i njeguju demokratske vrijednosti”, poručuju iz OSCE-a.

Transparentost za Vijeće zavisi od okolnosti


Predstavljanje izvještaja EU o Bosni i Hercegovini članovima VSTV-a. Foto: EU u BiH

U ekspertskom izvještaju EU koji je predstavio Reinhard Priebe u decembru 2019. godine navodi se da VSTV nije postigao dovoljan nivo transparentnosti.

Advokatica Nina Kisić objašnjava da je Priebe upozorio da VSTV mora usvojiti smjernice i strategiju odnosa s medijima, “kako bi se premostio jaz između nosilaca pravosudnih funkcija i građana”.

“Zato je odluka VSTV-a da održava sjednice bez javnosti još više zabrinjavajuća ako se uzme u obzir ovaj Priebeov izvještaj. Zatvaranjem sjednica za javnost samo se dodatno povećava nepovjerenje javnosti u rad pravosuđa u BiH i u odluke koje VSTV donosi na takvim sjednicama”, kaže Kisić.

Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta Vitez Goran Šimić navodi primjer međunarodnih konferencija s puno više učesnika nego na sjednicama VSTV-a sa kojih je omogućen prenos.

“Ja sam čak i mišljenja da je ovo namjerno narušavanje transparentnosti od strane VSTV-a, čije rukovodstvo, umjesto da, zbog silnih afera u proteklom periodu, bude što transparentnije, oni na ovaj način produbljuju tu svoju netransparentnost. Ako ja mogu držati online predavanja studentima u Poljskoj, ne znam zašto njihovoj sjednici ne bi mogli prisustvovati mediji”, kaže on.

Članica VSTV-a Amila Kunosić smatra da javnost nema potrebe za nepovjerenjem zbog ovakve odluke, navodeći da su rukovodstvo i članovi prinuđeni na ovakav rad.

“Ne slažem se da je ovom odlukom dovedena u pitanje transparentnost rada VSTV-a. Mi na ovakvim sjednicama rješavamo doslovno samo najhitnije stvari, a svi zaključci će biti javno objavljeni nakon sjednice. Među prvima smo poduzeli sve apsolutne mjere zaštite ljudi od pandemije, kada je u pitanju rad pod tim okolnostima. U samom Sekretarijatu imamo dosta zaraženih i radimo u teškim uslovima, i trudimo se maksimalno da budemo transparentni, koliko uslovi dopuštaju”, kaže Kunosić.

Na dvodnevnoj sjednici su planirane rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, nacrtima zakona o suđenju u razumnom roku u BiH i Brčko distriktu, informaciji o radu Ureda disciplinskog tužioca za treći kvartal ove godine, izmjenama poslovnika Vijeća te smjernicama za tužioce o obaveznom poštivanju ciljeva i mjera iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu“ uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koga implementiraju Centri civilnih inicijativa, kao vodeći partner. Sadražaj teksta je isključiva odgovornost BIRN-a BiH i ne mora nužno odražavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Admir Muslimović