Vijest

Sjeverna Makedonija potresena vezom svojih sunarodnjaka sa napadom u Beču

4. Novembra 2020.18:56
Nakon objave da je jedan od izvršilaca terorističkog napada u Beču bio državljanin Sjeverne Makedonije, a da su možda umiješani i drugi, vlasti čekaju da vide da li je ijedna od žrtava također iz te balkanske zemlje.

This post is also available in: English

Svijeće na mjestu pucnjave u Beču. Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Iz policije u Sjevernoj Makedoniji kazali su u srijedu da “još uvijek čekaju zvaničnu potvrdu” od svojih austrijskih kolega o tome da li je 20-godišnji etnički Albanac iz sjeverno-makedonskog sela Velešta bio jedna od žrtava ovosedmičnog terorističkog napada u Beču.

Mediji su jučer izvijestili da jedna od žrtava, čiji su inicijali N.V., vuče korijene iz Sjeverne Makedonije, kao i jedan od napadača, 20-godišnji simpatizer takozvane Islamske države Kujtim Fejzulahu.

Četvoro ljudi je ubijeno i više od 20 povrijeđeno u ponedjeljak tokom oružanog napada koji je pokrenuo veliku antiterorističku operaciju. Fejzulahu je ustrijeljen od policije.

Televizija Alsat M iz Sjeverne Makedonije u utorak je prikazala intervju sa jednim rođakom osobe N.V. iz sela Velešta u blizini grada Struge, koje je naseljeno etničkim Albancima, a koji je izjavio da je taj mladić bio austrijski državljanin i da je ubijen u kafiću u Beču tokom napada.

“To što se dogodilo je tužno za njegove roditelje, za nas kao rodbinu i za cijelo selo”, izjavio je rođak za Alsat M.

“Danas je trebao da krene na posao. Pozvao je jednog od svojih prijatelja Austrijanaca da proslave. Izašli su u neki kafić, ali pošto nisu mogli pušiti unutra, izašli su vani da zapale. Nakon nekoliko minuta, ispaljeni su hici i on je smrtno pogođen”, dodaje rođak.

Napadačevo selo također u centru pažnje

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer izjavio je u utorak da je napadač Fejzulahu rođen u Beču, ali je posjedovao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije.

U utorak su i iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije izjavili da su primili zahtjev od austrijske policije da pomognu u prikupljanju informacija o tri osobe umiješane u teroristički napad u ponedjeljak, a koji imaju dvojna državljanstva Austrije i Sjeverne Makedonije.

Vijesti o Fejzulahu, koji je prema tvrdnjama austrijskih zvaničnika prethodno želio da ide da ratuje u Siriji, dovele su još jedno selo u Sjevernoj Makedoniji u žižu interesovanja. Riječ je o Čelopeku na sjeverozapadu zemlje u blizini Tetova, gdje je nekad živjela njegova porodica.

Prema pisanju domaćih medija, Fejzulahova porodica živjela je u Čelopeku do 2000. godine, kada su se preselili u Austriju gdje je Fejzulahu i rođen.

Televizijska stanica koja emituje na albanskom jeziku – Klan Macedonia prenijela je izjavu njegovog djeda iz tog sela da je Fejzulahu posjećivao Sjevernu Makedoniju svake godine, ali da u zadnjih šest mjeseci Fejzulahu nije imao kontakte s njim niti sa svojom porodicom u Austriji.

“Naravno, posjećivao je svake godine sa svojom porodicom. Obično je odsjedao u stanu svoje majke i oca, ali imao je i svoj stan [u Austriji]. Sad niko ne zna šta je tamo radio”, prenose izjavu njegovog djeda.

U međuvremenu, Islamska vjerska zajednica te zemlje osudila je napad.

“Dijelimo bol sa porodicama žrtava i sa svim ljudima u Austriji, i oštro osuđujemo nasilje provedeno u ime islama i Muslimana”, kazao je vođa Islamske vjerske zajednice Shakir Fetahu.

On dodaje da je cilj ovog nasilja bio da “se stvori haos i strah na ulicama Evrope, uništavajući stupove međureligijske tolerancije i stvarajući sumnju u Islamsku zajednicu u cjelini”.

Napad oživio zabrinutost zbog domaćeg terorizma

Iako je Fejzulahu rođen i odrastao u Austriji, teroristički napad u Beču ponovo je probudio zabrinutost zbog domaćih radikala.
Prema Nacionalnom koordinacionom tijelu za prevenciju nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma Sjeverne Makedonije, ta je zemlja do sada identifikovala više od 150 osoba koje su učestvovale u borbama u Iraku i Siriji. Vjeruje se da je njih ukupno 35 tamo i poginulo.

Mnogi drugi su se od tada vratili u svoju domovinu. Trenutno se deset povratnika nalazi na odsluženju zatvorske kazne za terorizam, a još troje za regrutovanje.

Afrodita Musliu, izvršna direktorica i osnivačica nevladine organizacije Nexus Civil Concept sa sjedištem u Skoplju, koja radi na prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma, kazala je da ta zemlja mora primijeniti jake tehnike rehabilitacije, resocijalizacije i reintegracije radi suzbijanja rizika da povratnici uzrokuju probleme unutar zemlje.

“Taj proces mora početi u zatvorima i nastaviti se kada se oni [povratnici] vrate u svoje zajednice… Ako ova zemlja ne pokuša da im na neki način pomogne, oni će se osjećati kao da nisu dio ovog društva, što dovodi do opasnosti da ponove svoja djela”, rekla je Musliu.

U septembru je posljednji put policija uhapsila troje navodnih simpatizera takozvane Islamske države, povratnika iz bliskoistočnih zona sukoba. Tom prilikom vlasti su objavile da je zaplijenjena velika količina eksploziva i oružja za koje se sumnjalo da je trebalo biti korišteno u napadima u Sjevernoj Makedoniji.

Siniša Jakov Marušić


This post is also available in: English