Suđenje

Koroman: Ubijeni zarobljenici na Palama

26. Oktobra 2020.15:05
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na Palama, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je Malko Koroman kazao da vode zarobljenike u salu.

Malko Koroman. Izvor: BIRN BiH

Rasim Sućeska je izjavio da ga je rat zatekao u Hrenovici, gdje je 22. maja zarobljen. Kako je rekao, muškarci su odvojeni i svezane su im ruke, te su autobusima prebačeni na Pale, pred policijsku stanicu.

Svjedok je ispričao da su zarobljene poredali uza zid da bi ih strijeljali, kada je izašao čovjek, za kojeg je svjedok kazao da zna, po priči mještana, da je to bio Malko Koroman, te rekao da ih vode u salu. U sali su, kako je kazao, zatekli pretučene zarobljenike.

“Zatekli smo jednog čovjeka zamotanog u deku”, rekao je Sućeska, dodavši da je kasnije saznao da je to Feho Hrvo, koji je kasnije pronađen obješen.

Svjedok je kazao da je on dva puta izvođen, te da su mu Branislav Vuković i Srđan Knežević prijetili. Rekao je da je izvjesni Joja “sve redom udarao”, a njega nekoliko puta drškom od pištolja po glavi, nakon čega se onesvijestio.

Svjedok je izjavio da su u jednom danu ubijena tri zarobljenika.

Optužnica tereti Malka Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, zajedno s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Drugi svjedok Hazim Omerović kazao je da je 22. maja 1992. godine u jutarnjim satima počelo granatiranje i pucanje. Rekao je da su ga vojnici, koji su bili u alkoholiziranom stanju i za koje je po naglasku zaključio da su Srbijanci, uhvatili i priveli u policijsku stanicu, gdje je saslušan.

Nakon toga je odveden u fiskulturnu salu, gdje je, kako je kazao, premlaćivan nekoliko puta. Rekao je da mu se tu obraćao izvjesni “Joja sa Alipašina Polja”.

Omerović je naveo da su Selim Pandžić, “Brico i Nasko izvođeni” u neku prostoriju, gdje su pretučeni, te da su Pandžić i Brico umrli od zadobijenih povreda.

Kako je kazao, ovdje je bio zatvoren između 25 i 30 dana, nakon čega je prebačen na “Kulu”.

Treći svjedok Mahmut Salkić je izjavio kako je 10. maja 1992. godine zarobljen na stadionu u Bratuncu, odakle su kroz dva ili tri dana on i ostali zarobljenici šleperima prebačeni u fiskulturnu salu na Pale, gdje su zatekli druge zarobljenike.

Prema njegovim riječima, u salu je u večernjim satima dolazila grupa od deset specijalaca i od njih su tražili da puste izvjesnog Ramba, te ako ne bude pušten, da će ih sve pobiti.

“Bili su uniformisani, imali šešire na glavi”, rekao je on, dodavši da je 16. maja ušla jedna osoba koja ih je počela prozivati, te su oni čije je ime pročitano vezani jedni za druge i kamionima odvezeni na razmjenu u blizinu Ilijaša.

Na ovom ročištu je pročitana izjava preminulog svjedoka Hajrudina Karića, koji je naveo da su 1992. godine vojnici pod vodstvom Malka Koromana uhapsili 25 vojnika u Hrenovici.

Kako je pročitano, svjedok je kazao da su 22. maja dvojica policajaca “Malke Koromana poginula”.

U iskazu je svjedok naveo da je 30. maja odveden u fiskulturnu salu, te da je unutra bilo između 250 i 300 muškaraca, a da je “zatvor” čuvala policija.

Prema iskazu, pripadnici rezervne policije i vojske su premlaćivali zatvorene, te su trojica zarobljenika ubijena.

Isto jutro je došao Malko Koroman, navodi se u iskazu, koji je po viđenju tijela rekao: “U ovom zatvoru kao da vlada kuga”, te dodao da će ih premjestiti u zatvor koji ima bolje uslove.

Nastavak suđenja je zakazan za 9. novembar.