Vijest

Grčki sud izrekao stroge zatvorske kazne za neonaciste

15. Oktobra 2020.14:27
Veliki broj vođa sada već zabranjene partije Zlatna zora dobio je duge kazne zatvora na kraju suđenja koje je trajalo pet godina. Sedmicu nakon što je Sud u Atini proglasio ovu neonacističku stranku kriminalnom organizacijom brojni lideri i pripadnici Zlatne zore osuđeni su u srijedu na duge kazne zatvora.

This post is also available in: English

Izricanje presude, Grčka. Foto: EPA/ Pantelis Saitas

Nikos Michaloliakos, doživotni vođa Zlatne zore, Ioannis Lagos, nezavisni zastupnik u Evropskom parlamentu, i još četvero zastupnika u parlamentu osuđeni su na po 13 godina zatvora za vođenje kriminalne organizacije.

Još jedan bivši član parlamenta dobio je kaznu od deset godina. Jedanaest bivših zakonodavaca osuđeno je na kazne od pet do sedam godina.

Suđenje je trajalo preko pet godina, a nijedan od bivših zakonodavaca nije prisustvovao izricanju kazni u sudu.

Giorgos Roupakias, počinitelj smrtonosnog napada nožem na antifašističkog repera Pavlosa Fyssasa 2013. godine, dobio je doživotnu kaznu za ubistvo, koje je i pokrenulo akciju slamanja ove stranke. Dobio je i dodatnu desetogodišnju kaznu za učešće u kriminalnoj organizaciji.

Još pet članova stranke proglašeno je krivim za nasilni napad na tri egipatska ribara 2012. godine a bili su optuženi za pokušaj ubistva. Još četiri osobe osuđene su za nanošenje tjelesnih ozljeda u napadu na pripadnike Komunističke partije Grčke 2013. godine.

Trideset osam članova Zlatne zore osuđeno je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, a neki i za nezakonito posjedovanje oružja i narušavanje mira.

Suđenje je obuhvatilo ukupno 68 osoba. Ročišta bi se trebala nastaviti u petak, a očekuje se još hapšenja nakon što Sud čuje završne argumente za razmatranje uvjetnih kazni.

Zlatna zora osnovana je 80ih godina prošlog stoljeća, a godinama je bila na marginama grčkog političkog života, iako prvi nasilni napad koji se povezuje s njenim članovima datira još iz 1996. godine.

Kada je početkom 2000-ih ekonomska kriza pogodila tu zemlju, ova stranka se izdigla do treće najveće stranke u Grčkoj, iskorištavajući rastuće antiimigrantske osjećaje i frustracije političkim sistemom koji je smatran korumpiranim. U parlamentu je provela sedam godina, i to od 2012. do 2019.

Kako se suđenje oteglo, stranka se podijelila, te su bivši vodeći zastupnici u parlamentu Lagos i Ilias Kasidiaris osnovali svoje vlastite stranke. Drugi bivši vodeći članovi stranke pokušali su raskinuti vidljive veze između njih i Zlatne zore.

Ovim presudama završeno je najvažnije političko suđenje u ovoj zemlji zadnjih decenija, a koje se smatra najvećim suđenjem neonacistima u Evropskoj uniji od Nirnberškog procesa iz 40ih godina prošlog stoljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata.

    Stavros Malichudis


    This post is also available in: English