Vijest

Vučić planira izgradnju memorijalnog kompleksa za žrtve Jasenovca zajedno sa RS

26. Augusta 2020.16:43
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Republika Srbija i Republika Srpska zajedno izgraditi memorijalni kompleks u znak sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac.

This post is also available in: English


Današnji sastanak u Beogradu. Foto: Instagram/buducnostsrbijeav.

Vučić je danas najavio da će Srbija finansirati izgradnju spomen-kompleksa u Kozarskoj Dubici u Bosni i Hercegovini u znak sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, kojim je upravljao hrvatski fašistički ustaški pokret.

Vučić je objasnio da će to biti zajednički projekat sa Republikom Srpskom (RS).

„Želja i namera je da na teritoriji RS, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gde god da žive, mogu uvek da pronađu spomen-obeležje gde će biti jasno obeleženo koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmere jasenovačkog zločina”, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima RS-a.

Prema poimeničnom spisku Spomen-područja Jasenovac, za vreme Drugog svjetskog rata u vreme vladavine pronacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH), u periodu od avgusta 1941. do aprila 1945. godine u logoru Jasenovac ubijeno je više desetina hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Vučić nije spomenuo da li će ovaj kompleks čuvati sećanje i na druge žrtve osim Srba.

Takođe je najavio da će u oktobru biti premijerno prikazan „prvi srpski film o Jasenovcu”, i dodao da je dogovoreno da se uputi poziv međunarodno poznatom režiseru Emiru Kusturici da snimi još jedan film od „fantastičnog interesa sa sav srpski narod“.

Izjavio je da će ovaj novi film većinom finansirati država, ali nije rekao o čemu će se u njemu govoriti.

Vučić je najavio i da će vlade Srbije i Republike Srpske uspostaviti novi, zajednički nacionalni praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Kazao je da će se praznik obeležavati 15. septembra, na dan kada je u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

    Milica Stojanović


    This post is also available in: English