Suđenje

Tepić i ostali: Dovezao ranjenog u Banjaluku

9. Jula 2020.17:09
Svjedoci Odbrane Ilije Kurušića izjavili su da su sa optuženim obezbjeđivali crkvu u Kotor Varoši 11. juna 1992. godine, a da su ga 24. juna vidjeli kada su zbrinjavali ranjene.


Savo Tepić i ostali. Izvor: Sud BiH

Miladin Blagojević je kazao da je za vrijeme rata bio u rezervnoj policiji i da je 11. juna 1992. bio u obezbjeđenju crkve sa Ilijom Kurušićem i još dvojicom.

On je rekao da je kasnije bio u zaseoku Kukavice na obezbjeđenju stanovništva i da su 24. juna napadnuti u večernjim satima. Kazao je da je kolega sa kojim je bio u istoj prostoriji poginuo, a da su četvorica ranjena.

Blagojević je dodao da su bili opkoljeni i da nisu mogli izaći iz kuće do pred zoru, kada ih je specijalna policija oslobodila.

On je rekao da je Kurušić sa još nekima bio u kući u Marić Potoku, kilometar dalje od njih.

Svjedok je ispričao da su nakon napada ranjene prebacili u Dom zdravlja u Kotor Varoši, odakle su odvezeni u Banjaluku.

On je kazao da je otišao u Banjaluku da vidi kako su ranjeni i da je tamo sreo Kurušića, koji mu je rekao da je tu i Zoran Maksimović, koji je takođe bio ranjen.

“Kaže: ‘Ja sam ga dovezao. On je bio bolničar’”, rekao je Blagojević.

Na pitanja tužioca Mersudina Pružanina, svjedok je odgovorio da ne zna gdje je tačno bio raspoređen Kurušić.

Izjavio je i da ne zna šta se događalo sa Bošnjacima i Hrvatima od 11. juna, a upitan kakav je njegov odnos bio prema Bošnjacima, kazao je: “I dan-danas dobar.”

Blagojević je, kao i svjedok Branislav Babić, svjedočio uz pravnog savjetnika, jer su u vrijeme iz optužnice bili na određenim mjestima.

Svjedok Babić je rekao da je 11. juna bio sa Kurušićem i još dvojicom na obezbjeđenju crkve i da su tu proveli cijeli dan.

On je takođe naveo da je bio u Kukavicama kada su ih 24. juna napale “muslimansko-hrvatske snage”. Kazao je da je jedan kolega poginuo, a on i još trojica ranjeni. Dodao je da su izašli nakon dolaska specijalne jedinice.

Prema saznanjima ovog svjedoka, Kurušić i drugi su bili u Marića Potoku.

Babić je rekao da je iz Doma zdravlja prebačen u bolnicu u Banjaluku, gdje je bio tri dana. Kazao je da ga je posjetio Kurušić i da mu je rekao da je dovezao ranjenog Zorana Maksimovića.

Na pitanje u kom je svojstvu Kurušić bio na obezbjeđenju crkve, svjedok je odgovorio da je bio “pridodat kao sanitetlija”.

Članove Vijeća je interesovalo kako su svjedoci baš zapamtili dva datuma o kojima su svjedočili. Oni su rekli da 11. juni pamte kao dan kada je počela pucnjava, a 24. zbog ranjavanja i straha za vlastiti život.

Na pitanje da li su zapamtili još neki dan iz rata, Blagojević je naveo datum kada je doživio nesreću, a Babić je kazao da ne zna.

Kurušića optužnica tereti sa Savom Tepićem, Duškom Vujičićem i Duškom Maksimovićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor Varoš, Vujičić i Maksimović bili su policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na suđenju je saslušan vještak medicinske struke Slobodan Stanković, koji je zaključio da je svjedokinja Ajka Vilić procesno sposobna da svjedoči, ali da ne podnosi vožnju. Vijeće je najavilo mogućnost odlaska u Kotor Varoš radi njenog saslušanja.

Nastavak suđenja biće zakazan naknadno.

 

Marija Taušan