Vijest

Obilježavanje Dana bijelih traka ove godine s fokusom na izbor lokacije za spomenik ubijenoj djeci

21. Maja 2020.14:11
Dan bijelih traka bit će obilježen i ove godine 31. maja u Prijedoru, s fokusom na postizanje dogovora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u centru grada, kažu organizatori.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru. Izvor: Inicijativa “Jer me se tiče”

Posljednji dan u maju predstavlja globalno važan datum u ostvarivanju prava žrtava na dostojanstveno obilježavanje stradanja i borbu protiv negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti, navode iz Inicijative “Jer me se tiče”.

Kako za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže Goran Zorić iz Inicijative, ovogodišnje obilježavanje će biti obavljeno u skladu s preporukama nadležnih institucija za sprečavanje širenja koronavirusa i u skladu s poštivanjem preventivnih mjera, a još uvijek su u toku pregovori s lokalnom policijom o načinu na koji će se obilježavanje desiti.

On navodi da su predstavnici roditelja ubijene djece podnijeli zahtjev Službi za prostorno uređenje s prijedlogom sedam lokacija za spomenik i sada čekaju stav vlasti.

“Naš prijedlog koji smatramo najoptimalnijim jeste most koji spaja centar grada sa starim gradom – to bi mogao biti memorijalni spomenik i mi taj most već doživljavamo kao memorijalni most”, kaže Zorić.

Iz Inicijative “Jer me se tiče” navode kako je nakon niza razgovora s predstavnicima roditelja i organizatora Dana bijelih traka, gradskih vlasti – gradonačelnika i predstavnika svih stranaka iz Skupštine Prijedora – postignut dogovor da nema nikakvih prepreka za izgradnju spomenika.

Predstavnici roditelja, Centar za mlade KVART i Fondacija za izgradnju kulture sjećanja su se prethodnih godina okupljali na glavnom prijedorskom trgu i polagali 102 ruže s imenima ubijene djece kako bi ukazali na nepostojanje memorijala gdje bi se njihovo stradanje obilježilo.

Kako kaže Zorić, inicijativa za izgradnju spomenika prošla je kroz tri faze – fazu odbijanja ideje i diskreditaciju ljudi koji su je zagovarali, fazu izbjegavanja stavljanja ove teme na dnevni red Skupštine Grada, te na kraju, fazu prihvatanja ideje.

“Nakon faze odbijanja i izbjegavanja stavljanja ove teme na dnevni red Skupštine Grada, u zadnje dvije-tri godine se situacija mijenja. Postoje razgovori s gradonačelnikom i predstavnicima Skupštine koji su različite dimanike”, kaže Zorić, dodajući kako sada niko ne negira ubistvo 102 djece u Prijedoru te potrebu izgradnje spomenika.

Dan bijelih traka organizira se u znak sjećanja na ljeto 1992., kada su Bošnjaci, Hrvati i ostali nesrbi prilikom kretanja u Prijedoru i okolici bili primorani da stavljaju bijele trake na ruke, a na taj način su označavali i svoje kuće.

Prvi put je taj dan obilježen 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje 20. godišnjice zločina koje su nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima počinile vojne i policijske snage pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS), navodi se u saopćenju Inicijative.

Zorić poziva sve da u svojim mjestima obilježe ovaj dan stavljajući bijelu traku na ruku ili na neki drugi način na koji je to primjereno.

“Ovo nije priča o bilo kakvom nacionalističkom načinu obilježavanja koji će produbljivati podjele, već da se na dostojanstven način sjetimo, prije svega, djece koja su ubijena”, kaže Zorić.

 

Nermina Kuloglija-Zolj