Članak

Pažin i ostali: Okončan dokazni postupak

5. Marta 2020.15:10
Na suđenju Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, optuženima za zločine počinjene 1993. godine na području Stoca, Državno tužilaštvo je uložilo preostale materijalne dokaze, čime je završen dokazni postupak u ovom predmetu.

Tužilac Igor Dubak je u sudski spis uložio transkript i audiozapis sa ročišta u predmetu “Veselko Raguž i ostali” iz 2013. godine na kojem je svjedočio optuženi Pažin, čemu se njegova Odbrana usprotivila.

Trećestepeno vijeće Suda BiH je 2015. oslobodilo Veselka Raguža optužbi za zločine počinjene u “Dretelju” kod Čapljine, a potvrdilo presudu kojom je Ivo Raguž osuđen na tri godine zatvora.

Nakon što stranke u postupku nisu imale više dokaznih prijedloga, predsjedavajuća sutkinja Vesna Jesenković je objavila završenim dokazni postupak.

Optužnica tereti Pažina za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva planirano je za 19. mart.

Lamija Grebo