Članak

Radić i ostali: Dušan Spasojević i dalje nedostupan

4. Marta 2020.16:56
Dušan Spasojević, koji je zajedno s još šest osoba optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika, nije prisustvovao ročištu za produženje i određivanje mjera zabrane i izjašnjenje o krivnji, dan nakon što se nije pojavio na ročištu u drugom predmetu u kojem je optužen za silovanje.

Spasojevićev branilac Nenad Rubež je kazao da je porukom obaviješten od rodbine da je optuženi nedostupan.

“Prema onome što sam saznao i rekao stručnim saradnicima, meni je poznato gdje se on nalazi, ali je nemoguće doći do njega. Možemo pretpostavljati gdje se nalazi, ali je nedostupan za sada”, kazao je Rubež.

Spasojeviću se u drugom postupku sudi za silovanje počinjeno na području Zvornika, a na ročištu koje je bilo dan ranije, također se nije pojavio.

“U petak sam od rodbine dobio SMS poruku: ‘On je otišao.’ Pitao sam šta to znači. Kažu: ‘Odlučio je.’ Pitali su da li da jave MUP-u (Ministarstvu unutrašnjih poslova) da je nestao, da se vodi kao nestala osoba. (…) Moje mišljenje je da se on nalazi u Srbiji”, obrazložio je Rubež dan ranije.

Tužiteljica Zorica Đurđević je rekla kako je u utorak, 3. marta, na ročištu u drugom predmetu, o nedolasku Spasojevića obaviještena od strane njegovog advokata i kako je predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović izdala naredbu Sudskoj policiji da odu na mjesto prebivališta, kako bi odredili da li se nalazi na teritoriji BiH.

“U tom pravcu, 9. ćemo imati ročište. Predlažemo da se odrede mjere zabrane putovanja, ukoliko je napustio BiH, stavit ćemo i prijedlog određivanja mjere pritvora, a možda ćemo staviti i prijedlog razdvajanja postupka. To je u najavi”, kazala je Đurđević.

Ona je, obrazlažući mjere za optužene za zločin protiv čovječnosti, navela da je optuženi Spasojević imao mjere zabrane putovanja u drugom predmetu, “ali da je pobjegao”.

Spasojević je, zajedno s Perom Radićem, Božom Vidovićem, Petkom Tomićem, Brankom Studenom, Vladom Ristanovićem i Milanom Mijićem, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika. Tužilaštvo BiH ih tereti za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, kao i da su lično i direktno sudjelovali u napadu na ovo selo.

Šestorica optuženih za zločin protiv čovječnosti negirali su krivicu, te će im u narednom periodu početi suđenje.

U drugom postupku Spasojević je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), u Malešiću 27. maja 1992. godine silovao zaštićenu svjedokinju “A”. Prema optužnici, on je ušao u učionicu, izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole.

Sud će naknadno donijeti odluku o predloženim mjerama zabrane za optužene za zločin protiv čovječnosti.

Azra Husarić Omerović