Članak

Članovi VSTV-a bez ograničenja komentarišu društvene događaje i kolege

12. Februara 2020.14:19
Milan Tegeltija nedavno je pokrenuo svoju Facebook stranicu kao predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) uz obrazloženje da ne želi više koristiti svoj privatni profil za iznošenje svojih stavova predsjednika kroz postove u kojima je posljednjih mjeseci, poput potpredsjednice Vijeća Ružice Jukić, često iznosio stavove o političkim, društvenim i pravosudnim pitanjima.

Takvi javni istupi nisu uobičajni za sudije, a sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju da oni ne priliče rukovodećim ljudima VSTV-a.

Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, stručnjak iz oblasti krivičnog prava, Goran Šimić objašnjava kako Zakon o VSTV-u “nalaže da njegovi rukovodioci moraju biti najbolji od najboljih”.

“To moraju biti osobe visokih moralnih vrijednosti. Rukovodioci našeg pravosuđa imaju potpuno pogrešnu percepciju pozicija koje obavljaju. Smatraju se nedodirljivim, a to je nedopustivo”, smatra Šimić.

Postupajući po ranijoj prijavi protiv Tegeltije, disciplinska komisija je zaključila da su rukovodeći članovi Vijeća izdvojeni u odnosu na ostale članove kod disciplinske odgovornosti u javnim istupima.

Sudija koji rukovodi Vijećem ima manje ograničenja

U jednoj od svojih sve češćih objava na “Facebooku”, Tegeltija je komentarisao političke prilike u BiH i njihov uticaj na pravosuđe.

Milan Tegeltija. Izvor: BIRN BiH

“Kada SDA govori o ‘reformi VSTS-a i pravosuđa’, to znači smjenu kadrova na koje nemaju uticaj i postavljanje kadrova koji će, kako kaže Adil Osmanović, biti na ‘visini zadatka’ u pogledu integriteta i suvereniteta, a pritom, kaže Adil Osmanović, misli na ‘neodgovorne izjave koje dolaze od pojedinih zvaničnika u BiH’. (…) I sad ja nešto izmišljam kad kažem da hoće kontrolu radi disciplinovanja političkih protivnika”, napisao je Tegeltija na svom “Facebook” profilu.

Novinska agencija SRNA nedavno je prenijela kako je Tegeltija za beogradsku Politiku govorio o pokušajima SDA “da vrati uticaj na rad pravosuđa” gdje se kao jedan od razloga za to navodi “što je za zločine nad Srbima za tri godine optuženo više lica nego u prethodnih 11 godina”, gdje je on također navodio koliko je optužnica, za zločine gdje su žrtve Srbi, podignuto od 2015. godine.

Kada je disciplinska komisija prošle godine odlučivala o prijavi koja se odnosila na Tegeltiju, zaključeno je da su članovi VSTV-a izdvojeni iz ograničenja javne komunikacije kakvu imaju sudije, potvrđeno je za BIRN BiH iz Ureda disciplinskog tužioca.

Iz Ureda su ranije pojasnili da je kodeksom sudijske etike propisano da sudija neće “javno učestvovati u kontroverznim političkim diskusijama, osim po pitanjima koja se direktno tiču rada sudova, nezavisnosti pravosuđa ili fundamentalnih aspekata sprovođenja pravde”.

Disciplinska komisija je u junu 2019. godine u svojoj odluci po pritužbi na predsjednika VSTV-a, utvrdila da je “odgovornost predsjednika, potpredsjednika ili člana Vijeća koji je stalno angažovan u Vijeću (…) izdvojena u odnosu na opću disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca (…)”. Komisija je u svom zaključku, u koji je BIRN BiH imao uvid, navela kako je Vijeće već ranije, na zahtjev predsjednika, odlučivalo o njegovoj odgovornosti.

Bivši šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton nazvao je u intervjuu za BIRN BiH u septembru prošle godine ovakvu odluku stavljanjem Tegeltije iznad zakona.

“Ono što smo rekli u vezi s gospodinom Tegeltijom i Disciplinskom komisijom jeste da pravni okvir definitivno predviđa odgovornost bilo kojeg člana VSTV-a, uključujući predsjednika, tako da je za nas najproblematičniji dio ovoga bio momenat u kojem je Disciplinska komisija rekla da nije mogla donijeti odluku u vezi s ovim, i u tom smislu to je stavilo Milana Tageltiju iznad zakona, i to jednostavno nije u redu”, kazao je ranije Berton koji je rekao da je VSTV postalo “nesumnjivo politizirano tijelo”.

Kada je BIRN BiH tražio od Ureda disciplinskog tužioca da dostavi odluku na osnovu koje je ranije odgovoreno da su su rukovodeći članovi Vijeća izdvojeni, taj zahtjev je odbijen jer “sve odluke u kojima je odbijena disciplinska tužba i, prema tome, nosioci pravosudne funkcije oslobođeni disciplinske odgovornosti, VSTV BiH ne objavljuje”.

Na taj način se praksa javnih nastupa članova Vijeća zasniva na odluci koja nije dostupna javnosti i u koju javnost nema uvid.

Članovi VSTV-a trebaju biti primjer

Šimić objašnjava kako Zakon o VSTV-u “nalaže da njegovi rukovodioci moraju biti najbolji od najboljih, a ne neko koga snimaju po kafani gdje obećava kako će nešto nekome završiti” i dodaje da osobe koje rukovode VSTV-om moraju biti potpuno neovisne, ali ne i nedodirljive.

“Sve dok ih građani plaćaju za njihov rad, građani imaju puno pravo da ih kontrolišu. A kada snimite šefa VSTV-a u kafani, onda se to predstavlja kao pritisak medija na pravosuđe. Potpuno pogrešno. U normalnoj državi, takva osoba ne bi dočekala ni dana na čelu VSTV-a, a ni na mjestu bilo kojeg pravosudnog funkcionera. I onda se pokreću nekakvi disciplinski postupci o kojima odlučuju članovi Vijeća, kojima je Tegeltija šef”, kaže Šimić za BIRN BiH.

Branko Perić. Izvor: BIRN BiH

Nakon niza objava, državni sudija Branko Perić nedavno je zatražio disciplinsku odgovornost Ružice Jukić, potpredsjednice Vijeća. Ona je tokom posljednjih mjeseci na svom profilu na “Facebooku” često objavljivala stavove o svojim kolegama sudijama, stranim ambasadama ili zvaničnicima te objavljivala sudske odluke koje su javnosti najčešće nedostupne ili su anonimizirane.

Perić je u svom dopisu VSTV-u naveo da je “za potpredsjednicu sudskog regulatornog tijela, standard integriteta i doličnog ponašanja mnogo veći”.

“Dolično ponašanje podrazumijeva da je obaveza Ružice Jukić da afirmiše povjerenje javnosti u integritet pravosuđa na taj način što će štititi nezavisnost i integritet svih sudija”, naveo je Perić.

Jukić nije željela za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) komentarisati da li smatra da su njene objave van dozvoljenog javnog nastupa sudija i članova VSTV-a.

“Sve što sam imala da kažem napisala sam kao odgovor na svojoj ‘Facebook’ stranici”, odgovorila je Jukić za BIRN BiH.

Perić, bivši predsjednik VSTV-a i državni sudija, smatra izjave Jukićeve “zloupotrebom položaja u Vijeću”.

“Za nju ne važe zakoni, pravila i kodeksi ponašanja. Zbog toga sam zatražio njenu smjenu. Jukić je uspostavila praksu da ona i rukovodstvo Vijeća mogu kršiti sve kodekse i principe, a da to niko drugi ne smije. Nedopustivo je u kojoj mjeri rukovodstvo VSTV-a krši i urušava pravosudni sistem u BiH”, kaže Perić i dodaje kako Jukić i njeno “javno obračunavanje sa stranim diplomatama, kolegama u pravosuđu i novinarima” nije primjer ponašanja “nekoga ko bi trebao biti uzor u pravosuđu”.

Ružica Jukić. Izvor: BIRN BiH

Tokom proteklih sedmica Jukić je objavljivala nekoliko sudskih presuda, između ostalih i jednu koju je donio Perić, i komentarisala njegovo postupanje u tom predmetu.

Takvi javni istupi nosilaca pravosudnih funkcija smanjuju povjerenje građana u pravičnost, smatra advokat Nedim Ademović.

“Iznošenje vlastitih mišljenja o predmetima, iznošenje političkih ideja, ili mišljenja u vezi s pojavama u društvu od strane javnopravnih nosilaca pravosudnih funkcija, posebno na sarkastičan, ironičan ili provokativan način, neprofesionalan ili neetičan način, za mene nije prihvatljivo.

Bez obzira što u pravnom okviru BiH ne postoji norma koja konkretno nešto zabranjuje ili ne, osim što na jedan principijelan način daje smjernicu djelovanja, kako sadržaj izjavljivanja, tako način i sredstvo izražavanja u svakom konkretnom slučaju moraju u potpunosti odgovarati potrebi zaštite digniteta pravosuđa sa svim svojim epitetima”, kaže Ademović za BIRN BiH.

Advokat Ifet Feraget smatra da do ovakve komunikacije dolazi zbog neprovođenja Zakona o VSTV-u. To je propis prilagođen čelnim ljudima VSTV-a, kaže Feraget za BIRN BiH.

“Pitanje svih pitanja jeste da li se poštuje Zakon o VSTV-u i kako je uspostavljena ova vrsta kontrole i komunikacije s javnošću bez odgovornosti, i to je ono na što nam i stranci skreću pažnju. Zakon mora biti jasan i određen, a ovaj o VSTV-u je sve samo nije takav. Onda se pristupa proizvoljnom tumačenju zakona, a već više puta je rukovodstvo VSTV-a taj zakon izložilo ruglu”, smatra on.

On također smatra da sudske presude i akte ne bi trebalo objavljivati na društvenim mrežama “u svoje privatne svrhe”.

“To je potpuno neprihvatljivo i nedopustivo, jer sâm Član 1. Zakona o VSTV-u propisuje da njegov vrh mora biti najbolji među najboljima”, kaže Feraget.

Ademović je ranije ukazivao u javnosti da se kritike rada organa pravosuđa i njihovih dužnosnika – posebno sudija i tužilaca, bez obzira da li su samo u tom kapacitetu ili su ujedno i članovi VSTV-a – moraju aktivno iznositi kroz institucionalne susrete, stručne kolegije i naučne članke, a ne raditi to kroz medije.

“Svjestan sam da mediji vole provokativne sudije ili tužioce koji javno nastupaju, ali, za mene, to škodi dignitetu sudske vlasti. I sudovi i VSTV su nezavisni i samostalni organi koji imaju zadatak da osiguraju nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe. Stoga, bez obzira o kojoj ulozi se radi, svi članovi ovih gremija [vijeća, odbora, op.a.] moraju se tako i ponašati. Oni moraju biti izrazito umjereni u izjavama, jer, u suprotnom, građani će još više gubiti povjerenje u pravosuđe”, kaže on.

Zahtjev za smjenu zbog “Facebooka”

U svojoj prijavi disciplinskom tužiocu, sudija Perić je tražio smjenu Jukićeve zbog njenih objava na “Facebooku”.

“Naveo je da sam ga kompromitirala u javnosti, ali i kod međunarodne zajednice, jer sam navodila rješenja koja je donosio, zatim da sam rekla da je on sam sebe izabrao, te da nije uredu da spominjem kako se njegova supruga uposlila, koja je čekala posao deset godina, a da je i moj muž isto uposlen u državnoj službi.

Također, branio je svog prijatelja Tomislava Ljubića, glavnog tužitelja Tuzlanskog kantona, i kritizirao me što sam objavila presudu Amira Husića, jer time kompromitiram glavnog tužitelja Tužiteljstva TK-a”, napisala je Jukić, između ostalog, na svom profilu.

Perić je u svom dopisu VSTV-u, tražeći smjenu Jukićeve, naveo da je ona prije svega sudija i obavezuje je ponašanja koje je moralno, dostojanstveno i koje je u skladu s funkcijom koju vrši u pravosuđu.

“Ružica Jukić je bila u obavezi da čuva i na zakonit način koristi sve informacije koje prima kao član i potpredsjednik VSTV-a. Ukoliko je kao član VSTV-a ‘primila anonimnu informaciju’ o tome kako sam ja donio nezakonitu odluku o prihvatanju sporazuma o priznanju krivice, a zatim dogovorenu kaznu zatvora od godinu dana zamijenio za novčanu kaznu u dnevnim iznosima (ukupno 5.005,28 KM), bila je dužna da takvu informaciju dostavi Uredu disciplinskog tužioca, kako bi se proveo postupak moje disciplinske odgovornosti”, naveo je Perić u svom dopisu, gdje dodaje da mu nije poznato da li je Jukić to uradila, ali ukoliko jeste, “onda je zloupotrijebila svoju funkciju člana VSTV-a i potpredsjednika VSTV-a tako što je javno objavila službeni dokument, koristeći ga za moju diskreditaciju prije nego što se u zakonom predviđenoj proceduri provjeri osnovanost navoda takve anonimne prijave”.

Dženeta Omerdić, profesorica državnog prava s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, smatra da treba insistirati na odgovornosti.

“Bilo da se na ovome insistira kroz pritisak javnog mnijenja, bilo kroz djelovanje predstavnika struke, pa čak i ostalih organa vlasti u BiH”, kaže Omerdić i dodaje kako se BiH opredijelila za nezavisno i nepristrasno pravosuđe te da je ubijeđena da ono postoji u BiH.

“No, sporadična djelovanja dovode u sumnju načela na kojima se temelji ova grana državne vlasti. Predstavnici struke unutar ali i van VSTV-a trebaju iznijeti svoj stav vezano za način komuniciranja kojemu smo posljednjih dana svjedoci”, kaže Omerdić za BIRN BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija nije odgovorio na pozive i poruke novinara BIRN-a BiH. Na zahtjev za komentar nije odgovoreno niti iz Ureda disciplinskog tužioca.

Admir Muslimović