Članak

Milomir Savčić negirao krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici

10. Februara 2020.12:48
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), negirao je krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

“Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim. Izjašnjavam se da nisam kriv”, kazao je Savčić.

Sud BiH je 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovog nezakonitog zatočenja, zlostavljanja i ubistava.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal.

Nakon što je negirao krivicu, Savčiću će u narednom periodu početi suđenje.

Albina Sorguč


This post is also available in: English