Članak

Bošnjak i ostali: Odgođeno suđenje zbog nesporazuma oko termina ročišta

4. Februara 2020.14:35
Iznošenje završnih riječi Odbrana Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, kojima se sudi zajedno s Borisom Bošnjakom i Milošem Mavrakom za zločine nad zatočenicima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Mavraka, koji je s advokatom imao nesporazum oko termina suđenja.

“Desio se nesporazum. Ja sam obavijestio optuženog da neće biti suđenja 28. januara, a on je shvatio da sam mu rekao za ovaj današnji termin”, kazao je Dragoslav Perić, branilac optuženog, te dodao da su se čuli na dan ročišta i da je Mavrak htio krenuti, ali mu je on rekao da ne polazi jer ne može stići u 13 sati.

Perić je kazao da je on kao advokat trebao obavijestiti Sud BiH, ali da to nije uradio.

Bošnjaku, Mavraku, Grubačiću i Đajiću sudi se za učešće u premlaćivanjima zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći počinjenim od maja do jula 1992. godine, kao i za to što su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Odbrane Grubačića i Đajića završne riječi iznijet će 11. februara.

 

Albina Sorguč