Članak

Pantić i ostali: Trojica pred kućom

30. Septembra 2019.16:27
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su tri muškarca došla pred njenu kuću u Zaklopači 16. maja 1992.

godine.

Zaštićena svjedokinja Z-7 je navela da je jednog od trojice vidjela tri dana ranije, kada je predavano oružje.

Ona je izjavila da je njen muž pobjegao kada je naišla vojska i da su joj kazali “da ide po njega”. Kako je navela, kada se vratila do kuće, njen komšija Haso je bio ubijen, a nakon što je prestala pucnjava, vidjela je da su ubijeni i drugi.

Tužiteljica Dika Omerović prezentovala je snimak izjave iz 1993. na kojem je svjedokinja rekla da je prepoznala milicionera Milomira. Z-7 je potvrdila da je to njena izjava.

Odbrana Radomira Pantića konstatovala je da svjedokinja na fotografijama nije prepoznala tog policajca. Ona je kazala da je jedno fotografija, a drugo uživo.

Branilac Radivoje Lazarević je rekao je da je Z-7 u četiri izjave date od 1995. do 2011. godine navela da nikoga nije prepoznala i da nije poznavala osobe koje su došle pred njenu kuću. Ona je kazala da stoji iza onoga što je rekla.

On je pitao svjedokinju kada se sjetila da je jedan od njih ranije dolazio po oružje. Z-7 je kazala da je njen suprug pred kućom predao pištolj, i da je dolazio “taj visoki, sa zaliscima i brkovima”.

Predočeni su joj i navodi iz 2008. godine, kada je izjavila da su dolazila četvorica, od kojih su dvojica bili policajci. Lazarević je pitao Z-7 da li je tada u svojoj kući davala izjavu sa suprugom i sinom, i da li su slušali šta ko priča. Svjedokinja je rekla da ne zna.

Pantić je optužen sa Brankom Jolovićem, Milomirom Miloševićem, Nenadom Vukotićem i Nikolom Lošićem za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Na pitanje Odbrane Miloševića kako je navela ime optuženog u izjavi iz 1993. ako ga ne poznaje, Z-7 je kazala da su to govorili oni koji ga znaju.

Svjedokinja je rekla da je nakon dva mjeseca po napuštanju Milića vidjela supruga i sina, koji su se skrivali u šumi.

Optuženi Lošić je kazao da je njenom suprugu i sinu, dok su bili u šumi, 42 dana nosio hranu, na šta je Z-7 rekla da joj to nisu pričali. Na pitanje zbog čega to neće da kaže, ona je rekla: “Šta bi ti pričao da su svi tvoji pobijeni?”

Na pitanje branioca Nenada Rubeža zbog čega je njen muž juče zvao optuženog Lošića, ona je odgovorila da ne zna.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Rade Lalović, koji je bio rezervni policajac u Milićima i nekada je obavljao dužnost dežurnog.

Prema njegovim riječima, komandir stanice milicije u Milićima je bio Milenko Stanić, a od kraja maja ili početka juna 1992. Radomir Pantić.

On je potvrdio da je potpisao niz izvještaja dežurnog od maja do jula, u kojima se navode i vozila koja je policija koristila.

Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Marija Taušan