Članak

Dreković: Opasnosti i granatiranje u Kalinoviku

17. Septembra 2019.17:08
U nastavku suđenja Ramizu Drekoviću, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su da su 1995. godine u blizini njihovih stanova i kuća pale granate, da su čuli da je usljed granatiranja jedna djevojka stradala i da je bilo ranjenih u centru Kalinovika.

Svjedok Lazar Lojanović izjavio je da je 1995. godina bila problematična po cjelokupno stanovništvo općine Kalinovik.

“Bili smo izloženi opasnostima, granatiranju. To je bilo u više navrata, nije bilo samo u jednom mjesecu”, kazao je Lojanović.

Istaknuo je da se 3. juna 1995. godine sjeća jer je to iskustvo, kako je naveo, pretrpio na vlastitoj koži.

“Prva granata na naseljeno mjesto pala je pod moj prozor. Snažna detonacija me oborila dole. To je bila strahovita detonacija, lom stakla, u zidovima od gelera rupe…”, rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao da je – nakon što ga je, kako je naveo, “bacila granata” – bio u šoku.

“Ja sam fizički nepovrijeđen ostao, a na psihičkom planu nisam ostao čitav”, kazao je svjedok.

Dodao je da je kasnije otišao do Gimnazije, gdje je radio kao rukovodilac i profesor više predmeta, te da je čuo da je druga granata pala ispred prodavnice i da je usmrtila učenicu Stanislavu Koprivicu, a ranila Jelenu Bozalo, Dušanku Nišić i Mlađenku Tepalčević.

Odgovarajući na pitanja Kadrije Kolića, branioca optuženog Drekovića, svjedok je potvrdio da je, pored ostalih predmeta, predavao i odbranu i zaštitu, da je rezervni vojni oficir sa činom kapetana prve klase.

“Uglavnom sam bio u radnoj obavezi, a povremeno su ‘dizali radnu obavezu’ i slali na liniju”, rekao je svjedok, koji je također na pitanja Odbrane potvrdio da je na području Kalinovika bila Gardijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS), pod direktnom komandom Ratka Mladića, i druge jedinice.

Svjedok je potvrdio da se prije svjedočenja susreo s tužiocem u ovom predmetu Milankom Kajganićem, koji mu je pročitao njegovu izjavu datu u istrazi u septembru 2016. godine.

“Sve što sam ranije izjavio, sad potpisujem”, kazao je svjedok.

Odbrana je navela da je to radnja krivičnog djela, te je prigovarala na zakonitost iskaza svjedoka.

“Školski primjer kontaminiranog iskaza”, rekao je Kolić, dodavši da smatra da su i pitanja koja je Sud postavljao ovom svjedoku nakon što je Odbrana prigovorila – nezakonita.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hecegovine (ABiH), u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a ranjeni su jedan civil i više maloljetnika.

Nenad Višnjevac, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je 1995. imao deset godina, te da se nalazio u školi kada je granata pala četiri metra od njegove porodične kuće.

Dodao je da je granata prošla kroza zid ograde, oštetila zid garaže i polomila cijev od kanalizacije.

“Nisu povrijeđene sestra i majka”, kazao svjedok, dodavši da su one bile u kući.

Rekao je da je granata došla iz prvaca Bjelimića, gdje su bile snage ABiH.

Višnjevac je izjavio da je čuo da je, od granate koja je pala kod prodavnice, stradala Koprivica, te da mu je majka pričala ko je ranjen.

Kolić je prigovorio na relevantnost iskaza ovog svjedoka navodeći da je imao deset godina i da je njegovo svjedočenje “na bazi rekla-kazala”.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar.