Članak

Kosorić i ostali: Odvođenje tehničara iz saniteta

8. Marta 2019.14:26
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je prilikom prevoza ranjenika iz Srebrenice u julu 1995. godine u vlaseničkom mjestu Luke izveden medicinski tehničar.

Sadik Selimović kazao je da je iz saniteta izveden tehničar Abdulkadir Velić, čiji su posmrtni ostaci poslije pronađeni.

Selimović je rekao da je bio ranjen u odbrani Srebernice 9. jula 1995. i da je s drugim ranjenicima dva dana kasnije prebačen u Potočare, odakle ih je UNPROFOR evakuisao. Prema riječima svjedoka, kasno su stigli u mjesto Luke, kod sela Tišće, gdje je vidio vojnika u crnom kombinezonu kada su se otvorila vrata sanitetskog vozila.

“Kaže: ‘Evo ga jedan sa čizmama, gospodine majore’. On mu kaže: ‘Skidaj ga!’ Ovaj kad je vidio kako je Adil operisan, kaže nema ništa od njega”, prisjetio se Selimović.

On je dodao da je major njega pitao gdje je ranjen, a kada mu je nabrojao sva mjesta, major je kazao: “Kako ne poginu kad si toliko ranjen?”.

Selimović je rekao da je tada iz vozila izveden tehničar Velić i još jedna djevojka, koju je UNPROFOR ubacio u Potočarima.

Svjedok, koji je istražitelj u Institutu za nestale u BiH, izjavio je da je poslije čuo da je Velić bio svezan za neki go. Kazao je da je bio “mladić lijep kao lutka”, starosti od oko 20 godina.

Dodao je da je Velić kasnije ekshumiran iz grobnice u Mršićima nedaleko od Vlasenice, u kojoj je bilo 17 lica. Naveo je da se, na osnovu izjava svjedoka, traga za još pet ljudi.

On je svjedočio na suđenju Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću, optuženima za genocid u Srebrenici. Kosoriću se sudi kao komandantu Vlaseničke brigade, a Tešiću kao vojnom policajcu ove brigade.

Na teret im je stavljeno da su, s ostalim pripadnicima brigade, zaustavljali vozila, od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju. Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac, dok je jedan preživio.

Na pitanje Kosorićevog branioca Dragana Gotovca, Selimović je rekao da je u ranijoj izjavi naveo da je vojnik u majora oslovio po prezimenu Pećanac.

Objasnio je da je to ime naveo, jer je on za vrijeme odsluženja vojnog roka imao majora Pećanca, ali da misli da je vojnik rekao nešto kao “Peći” ili na slovo P.

Na pitanje da li mu je poznato da je u Glavnom štabu VRS-a bio major Pećanac, u čijoj nadležnosti je bio Deseti diverzantski odred, svjedok je rekao da je kasnije čuo za njega i da ga je vidio na televiziji, ali da to nije bio taj major.

Na poziv Tužilaštva saslušan je i Stevo Lazarević, koji je ispričao kako je kao vojni policajac u Vlaseničkoj brigadi bio upućen da obezbjeđuje deminere.

On je kazao da su ubrzo poslije počeli da pristižu vozila sa civilima, koji su od Luka nastavljali pješke prema Kladnju. Na tom mjestu, kako je naveo, bilo je i dosta nepoznate vojske i zadatak mu je bio da zaštiti civile.

Lazarević je rekao da je taj dan otišao i da se vratio sutra ili prekosutra. Kazao je da se ne sjeća da je vidio Kosorića kao ni Tešića koji je bio s njim u Vojnoj policiji.

Svjedok je čuo da su civilima oduzimane pare, ali on nije svjedočio nikakvim incidentima.

On je rekao da je na putu prema Kladnju vidio starije žene u ćebadima. Pretpostavlja da su umrle, jer se dešavalo da se ostavljaju nepokretni ako ih nisu mogli nositi.

Suđenje se nastavlja 15. marta.

 

Marija Taušan