Članak

Hapšenja za organizirani kriminal u Brčkom i Bijeljini

20. Decembra 2018.12:54
Na području Brčkog i Bijeljine se po nalogu Tužilaštva BiH provodi akcija kodnog naziva “Škorpion” protiv 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana s trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme.

“Tokom ove akcije ostvarena je značajna saradnja s partnerskim institucijama Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz ove institucije je također saopćeno da se, uporedo s hapšenjima, vrše pretresi na više od deset lokacija na području Brčkog i Bijeljine, gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme, kao i krijumčarena roba veće vrijednosti.

“Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se ova organizirana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama Evropske unije, trgovinom ljudima, kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz Srbije u BiH”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Nakon hapšenja i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

U akciji učestvuje više desetina policijskih službenika Policije Brčko Distrikta BiH, Granične policije i Policije Republike Srpske.

    Albina Sorguč