Članak

Kordić i ostali: Susreti s Italijanima

5. Novembra 2018.17:27
Na suđenju za zloupotrebe zaposlenih u Službi za poslove sa strancima, Tužilaštvo BiH nastavilo je prezentovati prisluškivane razgovore kojima nastoji dokazati poslovne aktivnosti optuženih i upravljanje firmom “Vlamon”.

Predstavljena je komunikacija optuženih Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora u ovom uredu, i direktorice firme “Vlamon” Vlatke Puljić.

Oni su optuženi da su djelovali kao organizovana grupa od 2012. do 2014. godine i da su oštetili strane državljane, predstavnike nevladinih organizacija, preduzetnike koji su poslovali uglavnom na području Međugorja. U ovom predmetu optužena i je firma “Vlamon”.

U nekoliko razgovora iz novembra 2013. Kvesića i Puljićke spominje se susret s izvjesnom grupom “Italijana”. Kvesić govori Puljićki da bi trebala doći, jer će ona biti direktorica firme i sarađivati s njima.

U istom mjesecu Kordić Kvesiću govori da je izvjesni Luka s njima, a da samo hoće “pet procenata”.

“Reko’, nije problem, ali vidjeću s Josipom, ali mislim da nije problem”, kaže Kordić.

Ovaj telefonski razgovor u sistemu nema zabilježen jedan od tri poznata broja Kordića već, kako je naveo Kvesićev branilac, naveden je telefonski broj Kvesićevog oca. Prema njegovim riječima, ta greška pokazuje “nevjerodostojnost ukupne građe”.

Ragib Hadžić, branilac Kordića, dodao je da ta greška ukazuje i na “podmetanje” razgovora njegovom branjeniku.

Jole Golić, stručno lice koje je u ime Tužilaštva puštalo presretnute razgovore, kazao je da se nekad ovakve greške dešavaju u sistemu u slučajevima kada neko poziva određeni broj dok traje razgovor.

Preslušavanje razgovora nastavlja se 12. novembra.

 

    Marija Taušan