Članak

Šaran i ostali: S civilima skupljali hranu

19. Septembra 2018.16:22
Svjedočeći pred Državnim sudom, optuženi Zijad Kadić je rekao da su civili srpske nacionalnosti koje je vojska dovela u Jasenicu kod Bosanske Krupe u septembru 1995. zajedno s policijom skupljali hranu i drva za ogrjev.

Kadić se prisjetio da je u septembru 1995. godine došao u Jasenicu s 11 drugih pripadnika policije, na čijem čelu je bio Samir Šabić. Prema njegovim riječima, svi skupa su našli kuću u koju se smjestilo Policijsko odjeljenje Jasenica.

Kako je kazao Kadić, vojska je dovodila civile srpske nacionalnosti u Jasenicu, a prvi kojeg je dovela imao je povrede i krv na licu.

“Dežurni ga je preuzeo i pobrinuo se za povrede jer ja nisam mogao gledati krv”, istakao je optuženi.

Ispričao je da je narednih dana vojska dovodila još civila, kao i da su muškarce smjestili u kuću u kojoj je boravila policija, dok su žene i djeca bili u susjednoj. Dodao je da su se svi zajedno hranili.

“Jednom sam s civilima išao u skupljanje hrane po okolnim selima, a dva puta da dovučemo sijeno za stoku i drva za ogrjev. Svi skupa smo utovarali i istovarali. Nisam nosio oružje, meni je bilo zanimljivo da naučim da vozim traktor kojim smo išli”, naglasio je Kadić.

Tužilaštvo BiH uz Kadića tereti Jadranka Šarana, Samira Šabića za ubistva i nečovječno postupanje prema stanovništvu srpske i hrvatske nacionalnosti na području Bosanske Krupe.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac. Šaran je optužen i za neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika.

Kadić je rekao da civili nisu imali radnu obavezu i da su im dolazili predstavnici “Crvenog križa” iz Bosanske Krupe, kao i policajci iz SJB-a Bosanska Krupa, koji su ih ispitivali.

Kadićeva Odbrana uložila je oko 50 materijalnih dokaza, od kojih je u sudnici prezentovan akt Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) o pripadnosti optuženog tokom 1995. godine, a ostali dokazi su uloženi od ostalih Odbrana.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar.

Ajla Gežo