Članak

Zulfikar Ališpago želi novu predsjednicu Vijeća

28. Augusta 2018.14:20
Zulfikar Ališpago, nekadašnji komandant odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, prigovorio je na sastav Sudskog vijeća, zatraživši izuzeće predsjednice Željke Marenić.

Optuženi Ališpago je, upitan da li ima prigovor na sastav Sudskog vijeća, kazao da ima jer smatra da Marenić ima “zauzete stavove” iz presude izrečene u predmetu Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hadžiću i Nihadu Bojadžiću.

“Svjestan sam toga da ćete braniti svoje stavove. Prigovaram da ostanete predsjednica Vijeća i volio bih da bude neko drugi ko nije infiltriran. Prigovaram jer ste zauzeli osuđujuće stavove u odnosu na mene”, pojasnio je Ališpago.

Marenić je kazala da su osuđujući stavovi zauzeti za druge osobe iz predmeta koji je pravosnažno okončan.

“Za vas nema nikakvog osuđujućeg stava. Izvode se dokazi koji će biti cijenjeni”, navela je Marenić te naložila Ališpagi da se do kraja sedmice pismeno izjasni o svom zahtjevu.

Tužilaštvo BiH je predložilo da se prijedlog optuženog odbije.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u Trusini, zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Memićem, Salčinom, Hakalovićem, Hadžićem i Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u martu 2014. razdvojen.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Memić, Hadžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik odreda “Neretvica”, oslobođeni su optužbi.

Suđenje Ališpagi će se nastaviti nakon što se donese konačna odluka o zahtjevu za izuzeće sutkinje.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija