Članak

Akeljić i ostali: Zatražena oslobađajuća presuda

23. Jula 2018.13:58
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, Odbrane Senada Bilala i Hazima Patkovića su u završnim riječima istakle da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice te zatražile oslobađajuću presudu za svoje branjenike.

Odbrana trećeoptuženog Bilala je naglasila da svjedoci Tužilaštva nisu mogli potvrditi tezu o počinjenju krivičnog djela, napomenuvši da je Tužilaštvo bilo dužno precizirati vrijeme izvršenja djela koja se Bilalu stavljaju na teret.

“Od takve optužbe se ne treba i ne može braniti (…) Tužilaštvo nije moglo nakon izjava ovih svjedoka sastaviti bolju optužnicu. Lako se braniti od konkretne optužnice”, rekao je advokat Dževad Kadribašić.

On je ukazao na to da je istragu u ovom predmetu vodilo Kantonalno tužilaštvo u Travniku, odnosno da Državno tužilaštvo nije rukovodilo tom istragom, te je propustilo da je dopuni.

Analizirajući iskaze svjedoka, Bilalova Odbrana je ocijenila izjave Mate Šarića i svjedoka “A” kao neistinite, te ukazala na nekredibilnost nekih svjedoka.

Bilal i Patković su s Minetom Akeljićem, Šabanom Haskićem i Šemsudinom Đelilovićem optuženi da su od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

U optužnici stoji da su Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Kadribašić je istakao da su svjedoci Tužilaštva i Odbrane potvrdili da se kada je riječ o “Crnoj kući” radilo o stanici Vojne policije, a ne o logoru. Dodao je i kako iz dokaza proizlazi da je Bilal u periodu od polovine jula do septembra 1993. godine povremeno dolazio u stanicu, te obavljao terenske zadatke, a ne čuvarske poslove.

Na ovom ročištu Odbrana četvrtooptuženog Patkovića je rekla da je, s obzirom na izvedene dokaze, očekivala izmjenu činjeničnog opisa optužnice i pravne kvalifikacije.

Advokat Fadil Abaz je naglasio kako su svjedoci “A” i Stipo Križanović govorili suprotno onome što stoji u optužnici, kao i da Nenad Križanović nije kredibilan svjedok. Napomenuo je i da neki svjedoci nisu potvrdili navode optužnice da ih je Patković vodio na kopanje rovova.

Abaz je istakao da su svjedoci Odbrane potvrdili da od jula do septembra 1993. godine optuženi nije bio u Kruščici.

“Svjedočeći u svoju korist, Akeljić, Haskić i Bilal su izjavili da u tom periodu Patković nije bio u Kruščici”, rekao je Abaz.

Izlaganje završne riječi optuženog Đelilovića zakazano je 30. jula.

 

Lamija Grebo