Članak

Peti nepredviđeni radovi na obnovi doma “Boško Buha” zbog izmjena propisa od prije sedam godina

28. Juna 2018.14:47
Nepredviđeni radovi na višegodišnjoj obnovi bivšeg pionirskog doma “Boško Buha” u Sarajevu dogovoreni su peti put, čime se ukupna vrijednost dodatnih i nepredviđenih radova povećala na gotovo 400.000 maraka.

Nedavno potpisani novi ugovor za nepredviđene radove na obnovi doma “Boško Buha” vrijedan je više od 125.000 maraka. U odluci o petom ugovoru za nepredviđene radove Opština Novo Sarajevo navodi kako je došlo do izmjena zakona i propisa zaštite od požara.

U Opštini su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da su izmjene zakona i propisa zaštite od požara donesene još 2011. godine. Izmjene u projektu napravljene su tek 2016.

Nijaz Hromo, pomoćnik načelnika za komunalne poslove Opštine Novo Sarajevo, kaže kako investitor nije pratio izmjene propisa zaštite od požara.

“Pitanje je logično, da li smo pratili koliko je ažurna građevinska dozvola na osnovu koje izvodimo radove. Iskreno da kažem nismo to pratili. Dešava se to da dođe do promjene propisa, ali nije to namjerno i nismo imali namjeru nikoga favorizovati”, rekao je Hromo.

Alica Hadžić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji nadzire radove od početka obnove nije imala jasan odgovor zašto investitoru ranije nije ukazano na izmjene propisa.

“Što nije prije odmah 2011., pa… nije”, kaže Hadžić.

 

Višegodišnja obnova bez zaduživanja

Na osnovu projekta iz 2009. dom “Boško Buha” aktivno se obnavlja od 2014. nakon što je tokom proteklog rata potpuno uništen. BIRN BiH je izvještavao o ranijim nepredviđenim radovima u sve tri dosadašnje faze obnove.

Hromo kaže da im Zavod za izgradnju i izvođač radova nisu ukazali na izmjene zakonskih propisa.

“Neću reći da su nam zavezane ruke, naravno da možemo reagovati, ali u ovom slučaju se to tako desilo. Niti su ponuđači koji su imali pravo intervencije na premjer radova, niti investitor nije vidio da se desila određena promjena i moram samo naglasiti to što ste spominjali tri puta nepredviđene radove nije svaki put zbog promjene propisa nego i na promjene količina, a tu se vraćamo na kvalitet projektne dokumentacije”, rekao je Hromo.

Alica Hadžić pojašnjava da su ovakve situacije moguće zbog projekata koji su ili zastarjeli ili neadekvatni.

“Nemar vam kreće odmah na početku s javnim nabavkama. Sve počinje od javnih nabavki i kvaliteta projekta koji vi dobijete. Ako dobijete nekvalitetan projekat apsolutno da će to izazvati naknadne radove”, kaže Hadžić.

Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo dva puta je odbio govoriti za BIRN BiH. U ranijem gostovanju na televiziji N1 je kazao da je za dodatne radove kriva zastarjela projektna dokumentacija koja je 2009. plaćena 45.000 maraka.

“Projektna dokumentacija originalna nije postojala, a projektna dokumentacija je pravljena na bazi postojećeg stanja. Kad se ušlo u realizaciju prve faze onda je sam izvođač utvrdio da postoje određene konstruktivne greške”, naveo je Koldžo, koji je na pitanje novinarke N1 o kojoj kompaniji se radi rekao da ne zna.

Direktorica kompanije “Eko-teh” Jasminka Pindžo nije odgovorila na zvanične zahtjeve BIRN-a BiH za razgovor. Ova firma dobila je tendere u sve tri dosadašnje faze obnove i sve tendere za dodatne i nepredviđene radove. Višegodišnja obnova doma “Boško Buha” bez zaduživanja zvanična je politika načelnika Nedžada Koldže.

“Čitava rekonstrukcija se radila u četiri faze i to je jedna od mojih politika da sve projekte za koja trebaju značajna materijalna sredstva koja nemamo na hrpi radimo u nekoliko godina, ali zato nikome ne dugujemo, ne plaćamo kamate, ne zadužujemo se kod kamata i nismo kao neki drugi nivoi vlasti koji svaki svoj problem rješavaju novim zaduživanjem”, kazao je Koldžo za N1.

Drugi izvođači su komplikacija

Revizori su u svom izvještaju za 2014. upozorili Opštinu Novo Sarajevo na prve nepredviđene radove.

“Provedenom revizijom se ne može potvrditi da radovi definisani aneksom ugovora, s izuzetkom rušenja i ponovne izgradnje nosive konstrukcije u objektu ‘Boško Buha’, predstavljaju nepredviđene okolnosti i da iste nisu bile poznate u trenutku sačinjavanja osnovnog ugovora”, naveli su revizori.

U prvoj fazi radova potpisana su dva ugovora za dodatne radove od ukupno 112.000 maraka.

“Tako je ta prva faza najbezbolnije prošla. Jeste bilo dodatnih radova, ali apsolutno kod takvih objekata rekonstrukcije objekata koji godinama stoje, koji su prepravljani, neminovno je da dođe do naknadnih radova”, kaže Hadžić.

U proljeće 2015. pokrenuta je druga faza rekonstrukcije i godinu dana poslije je s “Eko-tehom” potpisan novi ugovor za dodatne radove od 51.000 maraka.

“Sam koncept se malo mijenjao tokom svih ovih godina. Kako se mijenjaju tehnologije, način rada s mladim ljudima, tako je i projekat određene faze morao mijenjati”, kazao je Koldžo u svom gostovanju na N1.

Nekoliko sedmica poslije pokrenuta je i treća faza rekonstrukcije. Radovi su procijenjeni na 1,3 miliona maraka. Na novom tenderu od sedam prijavljenih firmi izabrana je kompanija “Eko-teh” s kojom će u februaru 2017. Opština Novo Sarajevo potpisati još jedan dodatni ugovor od 87.000 maraka.

“Ja u to ne ulazim. Na koji način se ‘Eko-teh’ ponovo pojavio, ponovo kao izvođač radova, ali ponovo su oni dobili tu treću fazu što je za mene u neku ruku normalno. Ako je neko nešto počeo onda je najbolje da on to i završi jer sve one propuste, ako ih je i bilo, on ih je napravio. Kada poslije jednog izvođača dođe drugi odmah je to komplikacija”, kaže Hadžić.

Tačno godinu dana poslije, u februaru 2018., potpisan je novi ugovor za nepredviđene radove s kompanijom “Eko-teh”, peti od početka obnove doma “Boško Buha”, vrijedan 125.000 maraka.

“Mi nismo ni u jednom momentu radili dva puta istu stvar. Mi plaćamo ono što se izvede. Ne dajemo sredstva unaprijed”, objašnjava Hromo.

Opština Novo Sarajevo nedavno je raspisala tri nova tendera za završetak rekonstrukcije dječijeg doma “Boško Buha”. Rok za slanje ponuda ističe krajem juna.

Semir Mujkić