Članak

Mahmuljin: Pronađeno deset lobanja i sedam skeleta

6. Juna 2018.14:29
Vještaci Državnog tužilaštva su na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu govorili o identitetu, uzrocima smrti i stanju u kom su nađeni skeletni ostaci osam tijela i nekoliko lobanja.

Željko Karan, vještak sudske medicine, rekao je da je vještačio skeletne ostatke pronađene na lokalitetu Kamenica, gdje je ekshumirano sedam skeleta i deset lobanja.

Prema njegovim riječima, dvije lobanje se dovode u vezu sa pronađenim skeletima, dok za osam lobanja nije bilo odgovarajućih skeleta.

Karan je dodao da je DNA analizom utvrđen identitet žrtava.

“Kod većine žrtava pronađene su povrede u predjelu vratnih pršljena, kičmenog stuba i grudnog koša”, kazao je vještak.

Mahmuljin, bivši komandant Trećeg korpusa je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Vještak sudske medicine Sabina Brkić-Silajdžić je rekla da je 30. juna 2006. po naredbi Zeničkog tužilaštva vršila obradu tijela koja su iskopana na lokalitetu Kamenica. Prema njenim riječima, većina skeletnih ostataka je imala dijelove vojne odjeće, ruke i noge su im bile vezane, a tijela su bila nekompletna.

I dok se za neke o uzroku smrti izjasnila da se radilo o “jako zamahnutoj oštrici koja je odvojila glavu od tijela u predjelu šestog kralješka”, u određenom broju slučajeva, prema riječima Brkić-Silajdžić, nije mogla utvrditi uzrok smrti.

“Lobanja je nađena sa prvih pet kralježaka. Iako je tako odvojena od tijela, ne vide se mehanička oštećenja. Ne mogu se izjasniti na koji način je nastupila smrt”, kazala je vješakinja.

Odbrana je najavila osporavanje nalaza vještaka Karana.

Nastavak suđenja je 13. juna.

 

Elameri Škrgić Mikulić