Članak

Sejdić: Razmjena, a ne hapšenje

22. Maja 2018.17:28
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Odbrane izjavio je da akcijom na selo Bučje nije komandovao optuženi Ahmet Sejdić.

Elvir Hadžiahmetović, bivši Rekin vozač i kurir, rekao je da je u akciji na selo Bučje sredinom jula 1992. godine upoznao komandanta Ahmeta Sejdića, koji je bio sa svojom vojskom.

Prema svjedoku, akcija je uspješno izvršena a njome je komandovao Reko, koji je okupio mještane i ponudio im da ostanu ili da idu na razmjenu.

“Znao sam da u ovoj akciji učestvuje neka vojska iz Višegrada, ali nisam nikoga poznavao. U ovoj akciji niko nije uhapšen, samo je Reko ponudio mještanima da ostanu ili da idu na razmjenu. Oni su ujutru odlučili da će na razmjenu. Reko je zadužio Čajnički bataljon da preuzme i obezbijedi ove mještane do razmjene, a mi smo se morali hitno vratiti u Goražde, i Sejdić je pošao s nama”, naglasio je svjedok.

Hadžiahmetović je kazao da je Sjedića vidio narednu večer, kada je s dva vojnika došao pred komandu i rekao da idu u Međeđu (općina Višegrad).

Sjediću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), sudi se za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, među kojima su bili i mještani sela Bučje.

Drugi svjedok Džemal Omerović, bivši pripadnik Prve višegradske brigade ABiH, prisjetio se da je na radiju čuo poziv komandanta ABiH Sefera Halilovića da sve jedinice iz okruženja dođu u napadnuto Goražde. Prema njegovom svjedočenju, tog dana došao je Sejdić sa svojom vojskom i zaputili su se u Goražde.

“Kad smo stigli u Goražde, Sejdić mi je prenio naredbu koja je došla iz štaba, da se sutra ide u akciju na selo Bučje. Sutradan sam vidio komandanta Amira Reku, koji nam je dao plan. Ja sam sa svojom jedinicom otišao iznad sela. Nikakve civile ja tu nisam vidio, tek sutradan sam vidio grupu izmiješanu s vojskom kako prolaze kroz selo Brijest, gdje sam ja došao s vojskom”, istakao je Omerović.

Svjedok je rekao da se narednog dana vratio s vojskom u Međeđu, gdje je zatekao Sejdića, s kojim je, kako je naveo, sarađivao naredna tri ili četiri dana.

Iskaz je dao i Seno Bujak, koji je od maja 1993. godine radio u Sejdićevom ličnom obezbjeđenju i, kako je istakao, s njim je bio svaki dan. Kazao je da je u njegov stan pred kraj 1993. došla S-1 sa svojom porodicom i da su tu boravili pola godine.

“Tata od S-1 je znao da sam ja lični pratilac Sejdića. Viđali su me s njim svaki dan, nemoguće da i S-1 nije znala da radim s njim, a i on je znao da sam u svoj stan primio jednu porodicu s Bučja. S-1 mi Sejdića nikada nije spominjala, a nemoguća stvar je da Sejdić nekoga maltretira, on je jedna veličina, jedna gromada od čovjeka, nikada to ne bi učinio”, naglasio je Bujak.

Suđenje će se nastaviti 29. maja.

Ajla Gežo