Članak

Dević: “Rifet je ležao mrtav preko Muniba”

6. Marta 2018.16:39
Na suđenju Bošku Deviću pročitan je iskaz supruge ubijenog Huseina Bajraktarevića, koja je rekla kako je čula pucnje i našla tijelo svog muža.

Almasa Bajraktarević, koja je u međuvremenu preminula, u iskazu je navela da su jednu večer srpski vojnici došli do njene kuće i tražili oružje.

“Odveli su mog muža Rifeta i Mesuda Dizdarevića i Muniba. Oko deset navečer čula su se četiri pucnja. Sutradan sam pošla da tražim moga muža”, izjavila je Bajraktarević.

Narednog dana, kako je kazala, “na strančici” je vidjela “Rifeta kako leži preko Muniba”, ali nije smjela prići tijelima.

“Rekli su mi da su izmasakrirani, da nisu ubijeni iz puške. Ne znam ko ih je ubio. Govorili su mi da su to uradili Srbi iz Peći”, stoji u iskazu.

Boško Dević optužen je da je, kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri vojnika 11. augusta 1992. učestvovao u ubistvima četiri Bošnjaka, čija su tijela izmasakrirana.

Emina Karahasanović, vještakinja za tragove biološkog porijekla, kazala je kako je komparacijom DNK profila utvrđeno da ostaci iskopani pored džamije u selu Donji Kamičak pripadaju Rifetu Dizdareviću.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. mart.

 

Elameri Škrgić Mikulić