Članak

Kraljević i ostali: Pritvorenicima donosio hranu i mlijeko

22. Februara 2018.12:30
Bivši čuvar u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom je na suđenju sedmorici bivših kolega negirao navode optužnice o maltretiranju pritvorenika bošnjačke nacionalnosti i uslovima u kojima su boravili.

Svjedočeći u korist Odbrane Vice Bebeka, Željko Grizelj je rekao da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), radio kao čuvar u VIZ-u. Zajedno s njim, kako je kazao, u smjeni je bio i optuženi Bebek, koji je pritvorenim osobama donosio hranu i mlijeko.

Uslovi boravka pritvorenih osoba, prema svjedoku, bili su solidni, a redovno su dobijali kuhanu hranu koja je dolazila i za čuvare.

“Mi smo se svi ophodili normalno prema pritvorenicima, nikakve diskriminacije nije bilo. Rečeno nam je da niko ne dira te ljude”, izjavio je svjedok.

On je pojasnio da su čuvari imali šarene uniforme s bijelim opasačima te da su imali pištolje. Kazao je da misli da Bebek nije imao ni pištolj, već samo palicu. Pritvorenici, kako je posvjedočio, dobrovoljno su se javljali da idu na rad kada bi došla humanitarna pomoć, i istovarali su hranu.

“To nije bio težak rad. Donosili su oni sa sobom to što bi istovarali. Nije to nama smetalo. Da je iko maltretirao pritvorenike nije se nikad desilo. Ja nisam ni čuo ni vidio da se to desilo… Kad šefovi odu, dopuštali bismo im da koriste telefon”, izjavio je on.

Za zločine u Ljubuškom optuženi su, uz Bebeka, i Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vinko Radišić te Dragan Miloš. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Drago Biško je ispričao da je u periodu 1993. i 1994. godine radio kao stražar u VIZ-u u Ljubuškom. Naveo je da optuženog Bebeka poznaje, kazavši da su zajedno bili u smjeni.

“Bebek se normalno odnosio prema zatvorenicima. Nisam ništa primijetio da je uradio što ne bi trebao. Donosio je hranu pritvorenicima, Stojan Odak je donosio, ja… Odak je bio sa mnom u smjeni. Nisam čuo da je Odak maltretirao nekoga”, pojasnio je on, dodavši da su pritvorenici dobrovoljno išli na rad u “Crveni krst”.

Kako je rekao, maltretiranje zatvorenika nije vidio, a nije čuo ni priče o tome.

Suđenje se nastavlja 15. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija