Članak

Štrpci: Optuženi bili pripadnici srpske vojske

15. Septembra 2017.12:43
Ulažući materijalne dokaze na suđenju za zločine počinjene u Štrpcima, Državno tužilaštvo je priložilo dokumente kojima pokazuje da su svi od deset optuženih bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac Džermin Pašić uložio je 12 materijalnih dokaza, među kojima su dokumenti Službe za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske kojima se dokazuje pripadnost VRS-u, kao i set dokumenata Željezničko-transportnog preduzeća Beograd.

“Radi se o dokumentima iz 2002. godine, pribavljenim od sektora pravnih poslova, organizacije vuče, saobraćaja i transporta. Ovim dokazujemo da je učinjeno sve kako bi se zločin zataškao, a zločinci ostali nekažnjeni”, kazao je Pašić.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Među uloženim materijalnim dokazima je i fotodokumentacija Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o pretresu stana i oduzimanju predmeta optuženom Obradu Polugi.

“Oduzete su i fotografije na kojima se vidi da su optuženi u ratu nosili zastave paravojnih formacija, iako su svi bili pripadnici interventne i drugih četa Višegradske brigade VRS-a”, rekao je Pašić.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. oktobar.

Admir Muslimović