Članak

Tintor: Zatvoren, ali nije fizički maltretiran

28. Augusta 2017.16:46
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Vogošći, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je u proljeće 1992. godine zatvoren u bunkeru kod restorana “Kontiki”, ali da nije fizički maltretiran.

Mirsad Prutina je kazao da je do zarobljavanja u proljeće 1992. radio kao policajac u Svrakama (općina Vogošća). Pošto je bila napeta situacija, svjedok je izjavio da je s grupom policajaca formirao punkt na autoputu.

U tom periodu, svjedok je naveo, počelo je granatiranje koje je trajalo tri dana, uključujući i bombardovanje Svraka. Tada su se, kako je kazao Prutina, mještani Svraka predali u kasarni u Semizovcu. Nebojša Špirić je svjedoka i njegovu porodicu odveo u stan u Semizovcu, ali “momci Bore Radića” su došli po njega i odveli ga u bunker kod restorana “Kontiki”.

“Bilo je nas desetak možda, dovedenih ispod restorana. Tamo su nas počeli ispitivati pojedinačno. Fizičkog maltretiranja nije bilo… Nije mi niko rekao zašto sam razmijenjen. U bunkeru mene niko nije fizički maltretirao. Zahida Baručiju su dva do tri puta dobro izudarali. Mene nisu vodili na kopanje. Druge su vodili”, prisjetio se on.

Špirić je, svjedok je kazao, mještanima Svraka prodavao naoružanje i pozivao ih da se predaju. Prutina je naveo da u Svrakama nije formirana Teritorijalna odbrana (TO) nego se stanovništvo samo organizovalo i bilo uz policiju.

Svjedok je dodao da poznaje i osobu pod nadimkom “Nele”, tjelohranitelja Jovana Tintora zvanog “Joja”, s kojim je stalno bio zajedno. “Nele” je, kako je kazao svjedok, jedne prilike ubacio u bunker suzavac.

Prutina je svjedočio na suđenju Tintoru, bivšem predsjedniku Kriznog štaba općine Vogošća, koji je optužen za učešće u nezakonitom zatočavanju, mučenju, premlaćivanju, tjeranju na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena na više lokacija, uključujući logore.

Bivši policajac Nijaz Salkić na suđenju je izjavio da se ne sjeća da li je 1992. bio zarobljen. Nakon predočavanja zapisnika iz 2012., u kojem je naveo da je 1. maja 1992. zarobljen na Vogošćanskoj petelji zajedno s Feridom Čuturom, da su odvedeni u Policijsku stanicu i ispitivani dok nije došao Tintor zvani “Joja”.

Kako je naveo u toj izjavi, Tintor ga je počeo udarati i izveo u drugu prostoriju gdje ga je zavezao za radijator i nastavio tući.

Salkić je u sudnici izjavio da se ne sjeća dešavanja iz rata, “sve sam izbrisao iz sjećanja i ničega se ne sjećam”.

Suđenje se nastavlja 11. septembra.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija