Članak

Kondić: Sedmu godinu nesposoban za suđenje

22. Augusta 2017.15:34
Tim vještaka neuropsihijatara zaključio je da Vinko Kondić, optuženi za ratni zločin počinjen na području Ključa, nije sposoban za aktivno učešće u sudskom postupku.

Na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH, vještaci Zorica Lazarević i Danilo Mihajlović su naveli da su u julu ove godine pregledali Kondića u njegovom stanu u Bijeljini.

Lazarević je pojasnila da je nakon pregleda i uvida u raniju medicinsku dokumentaciju tim vještaka zaključio da je sadašnje stanje fizičke i duševne nesposobnosti nepovratno.

“Optuženi nema sposobnosti da učestvuje aktivno u sudskom postupku, niti će imati u budućnosti”, izjavila je Lazarević, dodavši da se optuženi nalazi u postelji i u posljednjem stadiju je Parkinsonove bolesti.

Zbog ove bolesti Kondiću je suđenje prekinuto 2010. godine.

Vještak Mihajlović je istakao da u protekloj godini dana Kondića nije posjetio neurolog, sugerišući da ga treba posjećivati tromjesečno kako bi mu revidirao terapiju.

Državno tužilaštvo je predložilo da se izvrši vještačenje u zdravstvenoj instituciji u Tuzli, na šta su vještaci kazali da bi to potvrdilo stanje optuženog. Lazarević je istakla da nema potrebe za smještanjem u instituciju, dodavši da “ne očekuje da će se primijeniti neka savremenija procedura”.

Sud će o ovome naknadno donijeti odluku.

Tužilaštvo BiH tereti Kondića da je tokom 1992. učestvovao u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te zločin protiv čovječnosti i ratni zločin na području općine Ključ.

Lamija Grebo