Članak

Andabak i drugi: Zatraženo kažnjavanje po zakonu

10. Maja 2017.11:45
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća da optužene Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića proglasi krivima za ratni zločin počinjen u Livnu 1992. godine i osudi ih u skladu sa zakonom.

Tužilac Saša Sarajlić je kazao da su trojica optuženih počinili zločin protiv čovječnosti, koji uključuje progon srpskog stanovništva sa područja općine Livno.

„Smatram da su ostvareni elementi ovog krivičnog djela, te da je u Livnu počinjen širok i sistematičan napad sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva. Napad, kao i nezakonita lišenja slobode i mučenje dokazali smo iskazima svjedoka sa glavnog pretresa i iz istrage“, rekao je Sarajlić, dodajući da su optuženi znali za širok i sistematičan napad i da njihova djela čine dio tog napada.

On je rekao da Srbima jeste oduzeto oružje u Livnu, ali da to nije opravdanje da se potom zatoče u školu „Ivan Goran Kovačić“ gdje su držani u nehumanim uslovima, bez hrane, vode i mogućnosti obavljanja lične higijene.

„Oštećeni su detaljno opisali dešavanja u Livnu, način na koji su uhapšeni, mjesto na kom su zatočeni i ono što su preživjeli. Među njima su Draško Radivojiša, Stevan Ljubija, Blagoja i Ilija Lalić koji su i potvrdili da su svi zatočeni bili civili i da u Livnu nije bilo vojne formacije sastavljene od Srba“, kazao je tužilac.

Tužilaštvo BiH tvrdi da su svjedoci govorili istinu, a tužilac Sarajlić je posebno istakao svjedoka Dejana Laganina koji je kazao da poznaje optuženog Andabaka i „zlikovca“ Jašarevića.

Sarajlić je naveo da nije moguće da optuženi Andabak kao komandant Bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO)  nije znao, ako ih on nije počinio, za hapšenja i maltretiranja u školi, kao i njegov dozapovjednik Muamir Jašarević, kojeg su svjedoci najviše spominjali. Svjedoci su, kako je kazao, prepoznali i trećeoptuženog u nešto manjoj mjeri kao učesnika u odvođenju civila u prostorije gdje su ispitivani i mučeni.

„Neki od civila su usljed premlaćivanja podlegli, a dio je ubijen“, kazao je Sarajlić.

Osvrćući se na dokaze Odbrane on je rekao da oni uglavnom potvrđuju optužnicu i prisustvo optuženih na kritičnim mjestima. Kazao je da su optuženi Andabak i Jašarević prebacivali svu krivicu na izvjesnog šefa Krim službe Muhameda Ibrahimovića zato jer on nije u sudnici.

„Svjedočenja optuženih su unaprijed pobijena svjedocima Tužilaštva BiH. U školi su se čuli krici i jauci i nije moguće da njih dvojica to nisu znala. Znali su, ali nisu poduzeli ništa da to spriječe i sankcionišu, a i trećeoptuženi kao krim policajac bio je vezan za prostorije škole“, naveo je Sarajlić.

On je kazao da su dokazi Seada Velagića interesantni, naročito fotografije za koje Odbrana tvrdi da su nastale u drugoj polovini augusta 1992. u Ljubuškom kada je optuženi bio na obuci o bezbjednosti saobraćaja.

„Kome je do toga u ratu. Također, u Ljubuškom se na ljeto prže jaja na asfaltu, a kao što vidite osobe na slikama su u uniformama, jedan čak ima i prsluk. U učionici, koja je mogla biti i u IGK (Ivan Goran Kovačić) , optuženi preko košulje ima džemper u augustu“, prokomentarisao je Sarajlić.

On je kazao da optuženi trebaju dobiti odgovarajuću kaznu za svoje postupke kako se zlo koje se dogodilo više nikada ne bi ponovilo.

Odbrana optuženog Andabaka završne riječi iznijeti će 17. maja.

Džana Brkanić