Članak

Lijanović i ostali: Od poljoprivrednika traženo 50 posto

20. Aprila 2017.14:54
U Kantonalnom sudu u Tuzli, u nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još trojici optuženih za zloupotrebu položaja, pročitana su tri iskaza svjedoka koji se u proteklom periodu nisu pojavili na suđenju.

Nikola Stjepanović, koji je saslušan u uredu Federalne uprave policije u Tuzli, u iskazu koji je na suđenju pročitala tužiteljica Anela Garčević, naveo je da mu je Damir Sokolović, nakon zajedničkog pokretanja uzgoja pilića, ostao dužan 25.000 maraka.

“Lagao je da će vratiti novac. Rekao je da je Jerko Ivanković Lijanović ostao njegovom ocu dužan pet miliona maraka te će pokušati od njega dobiti novac, nakon čega bi meni vratio dugove. Sastali smo se s Lijanovićem u Sarajevu i on je kazao da ima obaveze prema Damiru”, navedeno je u iskazu.

Stjepanović je u drugom iskazu opisao i ponovni susret s Lijanovićem u Sarajevu.

“Drugi put Jerko je na sastanak donio spisak na kojem je bio 15-20 poljoprivrednika iz Gračanice. Rekao je da vidimo s kim možemo riješiti poticaje. Rezgovarali smo s Avdić Mešom. Rečeno mu je da će dobiti poticaj, ali da mora dati 50-60 posto. Meša je odbio i Damiru je rekao da ga može počastiti s 10-15 hiljada maraka”, naveo je Stjepanović.

Prema iskazu, kasnije je išao i kod vlasnika mlinare u Brijesnici, koji je pristao dati procenat, ali mu nije poznato da li je uzeo novac. Dodao je i to da je Damir pokušavao i prije “iščupati” svoj novac od Lijanovića.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić, Mersed Šerifović i Stipo Šakić su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Drugi svjedok Dario Zovko, čiji su iskazi također pročitani u sudnici, naveo je da je radio na farmi svinja koja je bila u vlasništvu njegovog kuma Zdravka Gadže iz Mostara, a koji je 2013. godine počinio samoubistvo hicem iz lovačke puške.

“Ne mogu tačno reći o čemu se radi. Bili smo u nezavidnoj finansijskoj situaciji”, naveo je Zovko.

S obzirom da je njegov brat, kako je kazao, radio kod Lijanovića, pokušao je “preko njega” da dobije poticaj. Tada je, istakao je, došao izvjesni Tatac i rekao da neće biti problema.

“Zdravko je dao sve papire Stipi Šakiću, koji je rekao da će dobiti poticaj i da 50 posto ide njemu. Stipe je nakon određenog vremena javio da je legla prva rata. Zdravko je podigao novac u banci i kazao mi: ‘Kume, ja sam raspodijelio po 14.000 maraka’”, naveo je Zovko.

Prema njegovom svjedočenju, Stipe je kasnije zvao Zdravka i prigovarao mu jer nije kompletnu ratu dao njemu.

“Bilo je prepirke, ali Zdravko je rekao da mu neće sve dati. Kasnije je do njega došao spisak, na kojem je bilo i njegovo ime, a rečeno je da se radi o osobama koje će morati vratiti poticaje. Nakon što nije pristao da dâ novac, Zdravku je inspekcija kontrolisala mesnicu i kaznila ga s 2.000 i 4.000 maraka. Potom je mesnica zatvorena. Zdravko je imao dva kredita po 50.000 maraka”, stoji u iskazu Zovke.

Tužiteljica je pročitala i iskaz i Amira Hećimovića, koji na suđenje nije došao jer je obolio. On je vlasnik jedne firme iz Gradačca. Naveo je da su ga na sastanak zvali Suad Čamdžić iz Kladnja i Mersed Šerifović, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) u Skupštini Tuzlanskog kantona.

“Pitali su me da li sam zainteresovan za poticaje, ali da pola iznosa dam njima. Rekao sam im da ćemo se čuti. Kada mi je poticaj uplaćen, nisam im se htio javiti, jer nisam ni obećao da ću dati”, naveo je Hećimović.

Kasnije je, kako stoji u iskazu, dobio još jedan iznos od 50.000 maraka. Tada ga je, prema iskazu, nazvao muškarac i kazao da pola novca donese na benzinsku pumpu na Ormanici.

“Bio je muškarac s crnim šeširom i naočalama. Dao sam mu 25.000 maraka. Identifikovao sam ga kao osobu iz Hercegovine”, naveo je svjedok.

Na zahtjev Odbrane uvršeno je nekoliko desetaka rješenja o raznim imenovanjima u Federalnom ministarstvu poljoprivrede. Radi se uglavnom o pomoćnicima ministra, koji su imali ovlaštenja za donošenje privremenih akata.

Na ročištu je rečeno da će se Kantonalni sud obratiti Vladi Federacije, te tražiti odgovor da li Federalno ministarstvo poljoprivrede potražuje neka sredstva po ovoj optužnici.

Odbrana je navela da će za svjedoka pozvati Mladena Ivankovića Lijanovića.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. maj.

Samir Karić