Članak

Izabrana najskuplja ponuda za autopraonice GRAS-a

6. Aprila 2017.15:58
Na suđenju bivšim čelnicima kantonalnog Javnog komunalnog preduzeća – Gradski saobraćaj (JKP GRAS) Sarajevo, svjedoci Optužbe su govorili o procedurama nabavke autopraonica koje nikada nisu krenule s radom.

Omir Tufo, nekadašnji predsjednik Upravnog odbora GRAS-a, rekao je da je, s još šest članova Odbora, bio zadužen za kontrolu zakonitosti rada ovog preduzeća. Prema njegovim riječima, Upravni odbor je donosio odluke koje su bile naredbodavne za direktora.

“Priča o potrebi kupovanja autopraonica je postojala i prije mog imenovanja na mjesto u Upravnom odboru GRAS-a. Meni je obrazloženje o tome dao direktor Jusufranić. Ekonomska kalkulacija o tome nam nije dostavljena, već je prezentirana svrsishodnost kupovine”, kazao je Tufo.

Na pitanje tužioca Senada Osmića je li imao na uvid izvještaj radne grupe – formirane da bi utvrdila stanje postojećih autopraonica, te potrebu za kupovinu novih – u kojem stoji da nije nužna kupovina četiri autopraonice, svjedok je odgovorio da nije vidio taj izvještaj.

Odbrana nije htjela ispitivati ovog svjedoka, rekavši da je protiv Tufe vođena krivična istraga, koja je obustavljena.

“Meni je Denis Zvizdić dao ultimatum da smijenim Jusufranića bez ikakvih dokaza, i ja to nisam htio, pa me je on smijenio s mjesta predsjednika Upravnog odbora GRAS-a”, kazao je Tufo, nakon čega ga je tužilac Osmić upozorio da zbog tih riječi može biti krivično gonjen za klevetu.

Bivšeg direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i šefa turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića optužnica tereti da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili službene položaje i ovlaštenja, te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo. Prema navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 konvertibilnih maraka (KM), a obojica se terete da su drugome pribavili korist blizu 100.000 KM. Petrović se još tereti za krivotvorenje službene isprave.

U optužnici se navodi da je Jusufranić naložio nabavku autopraonica bez analize ekonomske opravdanosti i izvodljivosti ugradnje.

Svjedokinja Optužbe Jasmina Dizdarević-Jovanović je rekla da je, kao uposlenica GRAS-a, bila članica komisije za nabavku autopraonica.

“Ne sjećam se ko je odredio kriterije za izbor najbolje tenderske ponude. Tri ponuđača su se javila i njihove cijene su bile vrlo različite. Meni ta visoka cijena nije bila jasna, kao ni pravnicima, ni mašincima. Izabrali smo najskuplju, a tako smo odlučili nakon prezentacije mogućnosti takve autopraonice. To je značilo smanjen broj izvršilaca, obuku i servis”, kazala je Dizdarević-Jovanović.

Svjedokinja je rekla da joj nije poznato da je drugoplasirani na tenderu ove nabavke dobio tužbu na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. april.

Elameri Škrgić Mikulić