Članak

Donirano vozilo nije bilo na raspolaganju za spašavanje

5. Aprila 2017.15:01
Na suđenju Adnanu Podži za zloupotrebu položaja pred Općinskim sudom u Sarajevu, svjedok Optužbe je rekao da vozilo donirano Gorskoj službi spašavanja nikada nije vidio u funkciji vježbi ili spašavanja.

Svjedok Nedžib Đozo, nekadašnji član Gorske službe spašavanja, izjavio je da je bio redovan učesnik akcija spašavanja ili vježbi, ali da nikada nije vidio terensko vozilo marke “Puch”.

“Kako sam u to vrijeme bio uposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tadašnji ministar Željko Mijatović mi je jedne prilike rekao da je takvo vozilo donirano Gorskoj službi spašavanja, ali ja ga nikada nisam vidio niti sam u njemu sjedio”, kazao je Đozo.

Đozo je dodao da je 2015. godine imenovan za predsjednika Upravnog odbora Gorske službe spašavanja. Kako je naveo, po imenovanju napravio je inventuru u službi i ustanovio da vozila nema.

“Pričalo se da ga je Podžo prodao Tariku Učumbarliću, i mi smo na Upravnom odboru donijeli odluku da podnesemo krivičnu prijavu protiv Podže”, rekao je Đozo.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju pokušala ukazati da formalna odluka o podnošenju krivične prijave nikada nije donesena, te da su odnosi između Podže i svjedoka narušeni, ali je Đozo to negirao.

Podžo je optužen da je tokom aprila 2009. godine, u svojstvu načelnika Gorske službe spašavanja Sarajevo, upotrebom krivotvorenih isprava prisvojio motorno vozilo vrijedno 19.603,24 konvertibilne marke koje je donirano Gorskoj službi spašavanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april.

 

Elameri Škrgić Mikulić