Članak

Novac za trupce Nogometnom klubu “Podgrmeč”

28. Marta 2017.15:40
U nastavku suđenja za zloupotrebe u šumskom privrednom društvu, dvojica svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Bihaću su kazali da su davali novac optuženom Enesu Kariću, koji je išao u Nogometni klub “Podgrmeč”.

Šefik Horozović, vlasnik pilane iz Sanskog Mosta, ispričao je kako je Kariću tokom više godina davao novac da bi imao dovoljno trupaca i bio u ravnopravnom položaju s konkurencijom.

Prema Horozoviću, Kariću je godišnje davao oko 5.000 maraka za Nogometni klub “Podgrmeč” u vrijeme kada je optuženi bio u upravi kluba.

“Davao sam po 300, 600, 700, 900 maraka… Koliko je tražio… Kad god je bila utakmica, on me je zvao i ja sam morao dati, jer bih ostao bez trupaca. Novac sam lično davao njemu, a samo u jednoj prilici je poslao drugog čovjeka. Jednom mi je došao pred kućna vrata oko pola noći kako bih mu dao novac za vođenje pionira kluba u Italiju”, izjavio je Horozović.

Svjedok je rekao da je jedne prilike u Bosanskoj Krupi to prijavio finansijskoj direktorici Mevlidi Pozderac, nakon čega godinu dana nije davao novac, ali je kasnije ponovno bio primoran da plaća.

Svjedok Eniz Nukić, koji je prevozio trupce za firme “Sani Global” i “Tehnocen” iz Bihaća, kazao je da je dobrovoljno u tri navrata dao ukupno 500 KM za “Podgrmeč”.

“Ove sam novce dao dobrovoljno, na ljudskoj bazi, ali sam, na traženje Karića, nazvao moje šefove, vlasnike firmi ‘Sani Global’ i ‘Tehnocen’, da se sastanu s Karićem i pomognu ‘Podgrmeču’”, rekao je Nukić.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014. godine, kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 konvertibilnih maraka (KM) i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

Na ovom ročištu u korist Optužbe su svjedočili i Mujo Kečanović, direktor “Tehnocena”, i Emir Kadirić, bivši direktor “Sani Globala”, te je prikazan snimljeni sastanak koji su 2014. godine imali s Karićem u Bihaću.

Kečanović i Kadirić su potvrdili da su se sastali s Karićem te da su razgovarali neobavezno o svemu i svačemu i da su ga na kraju razgovora “počastili”.

“Naša firma, kao i sve pilane, u zimskim mjesecima ima problem s nedostatkom trupaca. Iako smo imali plaćenu robu, sporo je dolazila. U džep Karićevog kaputa koji je bio naslonjen preko stolice stavio sam dvije novčanice od po 100 KM. Kasnije sam mu poslao SMS s objašnjenjem: ‘To je za kafu’”, kazao je Kečanović i dodao da nije bio primoran dati novac.

Suđenje se nastavlja u utorak, 4. aprila.

Dženita Duraković